Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugostitelji na strani svojih radnika

Država im uzima njihovo: Konobari u sezoni izgube i do 20.000 kuna zarade na napojnicama

Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Legalizacija napojnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Ugostitelji bi htjeli uvesti zakonske kriterije u plaćanje napojnica jer konobari u sezoni izgube i do 20 tisuća kuna. Izračun je to zadarsko-ninskih ugostitelja koji tvrde da im država uzima ono što je njihovo - napojnicu! I to ako gosti račun plaćaju karticom, a takvih je sve više.

Gotovo 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče dati konobaru napojnicu, nastaje nered. "Uvijek ostavljamo novac konobarima, na kartici", kaže Joe iz Chicaga. "Ne znam bih li ih trebao plaćati ovdje, ali ih svejedno plaćam", kaže Claudia iz Meksika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škrtac na francuskoj rivijeri Ostavio pozamašnu napojnicu, ali tih 500 eura nije bilo dovoljno: Konobar ga potom slijedio do parkirališta Maja Bučan Velikodušan gost Stjuardesa na luksuznoj jahti ispričala kako je dobila najveću napojnicu ikada: "Kupila sam si auto"

Iako je država „legalizirala" napojnice kod kartičnog plaćanja, ninski ugostitelji tvrde da to u praksi ne funkcionira.

"Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča", kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu.

Pisali su poreznoj upravi i Obrtničkoj komori  na primjeru napojnice od 100 kuna, dobili odgovor: "To znači da ste 'dobili' napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose), zaposlenik će dobiti oko 40,00 kn", stoji u odgovoru.

No od države traže poštenije rješenje. "I bilo bi izvedivo znači na kraju mjeseca, svakom konobaru ovisi koliko je on manče imao taj mjesec, isplatiti mu je na plaći", napominje Glavan.

"Za tu manču zaslužan je konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima. Oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi", ističe suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić. A oni, kažu, samo žele da im država njihov novac ne uzima olako.

"Jer manča nije oporeziva jednako kao što milodar u crkvi nije oporeziv", objašnjava Jurišić. Oporeziva pak nije napojnica u gotovini. Na nju se mora posebno paziti jer iznos u blagajni mora biti jednak onome u novčaniku. Kada bi se poštenije regulirale napojnice i kod kartičnog plaćanja, koje iz godine u godine sve više raste, ugostitelji su sigurni da bi svi mirnije spavali.

"Više ne bi imali bojazan ima li viška novca novca u novčanicima ili nema", navodi Stipe Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja iz Zadra. Porezni stručnjak tvrdi da bi se to pitanje trebalo riješiti unutar Zakona o porezu na dohodak.

"Time bi se svote do nekog limita smatrale neoporezivim primicima, kad su to nagrade koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično", ističe porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Napojnica je zapravo stimulacija, a samo je zadovoljan radnik dobar radnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene