Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga za samozastupanje usprotivila se uskraćivanju prava glasa na parlamentarnim izborima osobama s intelektualnim teškoćama, te uputila apel da im se omogući sudjelovanje u političkom životu na ravnopravnoj osnovi sa svim drugim hrvatskim građanima.


U Hrvatskoj se, naime, osobe s intelektualnim teškoćama koje su pravomoćnom sudskom odlukom lišene poslovne sposobnosti ne mogu upisati na birački popis.

Vezani članci Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 1 Sto žena na vrhu Mosoru: "Nije toliko važno cvijeće koje se daruje, već uspomena na povijesnu borbu“ Rječnik, ilustracija (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Znate li što su kihobran i novosnik? Traži se najbolja nova hrvatska riječ

Udruga se poziva na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja takvim osobama jamči ravnopravno sudjelovanje u političkim procesima, a podsjećaju i na primjer Slovenije čiji je Ustavni sud takvim osobama omogućio ravnopravno sudjelovanje na izborima bez obzira na poslovnu sposobnost.

Asistent u Udruzi Damjan Janjušević ističe kako bi se hrvatsko zakonodavstvo trebalo uskladiti sa zahtjevima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koju je upravo Hrvatska među prvima ratificirala.

Prema njegovim riječima, trebalo bi mijenjati Obiteljski zakon, na temelju kojeg se osoba lišava poslovne sposobnosti, ali i Zakon o popisima birača, koji osobe bez poslovne sposobnosti lišava prava glasa.