Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za medije zatražio je danas od Odbora za zakonodavstvo da dade vjerodostojno tumačenje Zakona o HRT-u, odnosno da protumači smije li HTV početi emitirati treći digitalni program.


Vjerodostojno tumačenje Zakona iniciralo je Programsko vijeće i Uprava HRT-a, nakon što su se konkurentske Nova TV i RTL žalile da bi takav program bio protuzakonit.

Vezani članci Slika nije dostupna Stručnjaci: Ulazimo nespremni u digitalizaciju tv signala Slika nije dostupna 'Prihodi javne televizije od pretplate su veći od komercijalnog tržišta'

HTV je, naime, najavio da će se novi program sastojati od sportskih sadržaja te zabavnih i glazbenih emisija. Budući da se HRT financira televizijskom pretplatom, njegov se program mora usredotočiti na područja u području javnoga servisa, pa bi program sa sportskim i ostalim zabavnim sadržajima bio neprimjeren, upozoravaju Nova TV i RTL.

Antun Vujić (SDP) u raspravi je upozorio na mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koja smatra da treći program nije moguće pokrenuti po važećem Zakonu. Vujić je, međutim, uvjeren da Agencija ne razlikuje gospodarske od javnih interesa te da se pojavljuje kao "advokat jedne strane".