Tomo Medved
Tomo Medved Foto: screenshot N1

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera civilne zaštite za obnovu nakon potresa, u Petrinji će se obratiti javnosti nakon sjednice Stožera.


Medved je izvijestio kako je angažirana tvrtka koja će danas početi s dobavom materijala i radovima na postavljanju stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja u Petrinji. 

Vezani članci Razorni potresi pogodili Novi Zeland Snimke koje vas neće ostaviti ravnodušnima: Razorni potresi pogodili Novi Zeland, stanovništvo pobjeglo u brda Potres u Grčkoj Tlo u Grčkoj se ne smiruje: Novi potres magnute 6 po Richteru pogodio isto područje kao dan ranije

"Imamo osigurane kontejnere i onog trenutka kad se odrade ovi nužno potrebni radovi bit će postavljeni i kontejneri onako kako smo dogovorili s Gradom Petrinjom", kazao je.

Na taj će se način, dodao je, stvoriti preduvjeti da ljudi, koji su u gradu izgubili svoje domove ili su oštećeni i ne mogu u njima boraviti, imaju mogućnost u neposrednoj blizini boraviti u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

Rekao je da su  kontejneri u Lekeniku te mogu biti postavljeni u roku od sat vremena čim tvrtka obavi pripremu te se ispuni preduvjete.

Kazao je i kako su statičari pregledali više od 25.000 objekata.

"Vjerujem da ćemo u sljedećih 10 dana završiti s prvim pregledima objekata. Nakon toga slijedi izrada eleborata za one koji su dobili crvenu naljepnicu te donošenje rješenja ako se objekti moraju rušiti", kazao je Medved.

Najavio je kako sada slijedi detaljniji pregled objekata i odluka hoće li se oni s crvenom naljepnicom rušiti ili se mogu obnoviti. 

“Do kraja ovog tjedna stvorili smo sve pretpostavke za početak uklanjanja kako javnih urušenih objekata, tako i privatnih. To je aktivnost koja će nam uslijediti u narednom periodu. Zakonitost postupanja je nužna prilikom rušenja. Pripremamo mobilni ured koji bi trebao sa svim nadlženim službama obići cijelo područje. Svjesni smo da je veliki broj ljudi dislociran, a da su neki ostali i bez dokumenata. Omogućit će im se brzi postupak izdavanja dokumenata", najavio je.

Kazao je i kako nema problema što se tiče vodostaja te nema rizika od poplava.