Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA REZANJA STIPENDIJA

Tomašević objasnio zašto je dao posao Pripuzu i otkrio za koliko je milijuna muž Bandićeve pročelnice čuvao prazne gradske stanove i poslovne prostore

Grad je postupio po zakonu u izboru tvrtke za zbrinjavanje biootpada, objasnio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za medije utorkom u predvorju Gradske uprave.

Zbog nepostojanja biokompostane za zbrinjavanje biootpada, Grad Zagreb je trenutačno prinuđen sklapati poslove s privatnim tvrtkama, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i dodao da je u slučaju izbora tvrtke CE-ZA-R postupljeno po zakonu.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec objavila je, pak, da se stipendija za učenike i studente neće mijenjati te će za učenike ostati 2700, a za studente 3800 kuna.

Odluka je pala: Nema rezanja, važno je zadržati postojeće iznose stipendije

Nakon što je Dnevnik Nove TV objavio prije nekoliko dana da Grad planira znatno smanjiti stipendije studentima i studenticama s invaliditetom što bi za njih bio velik gubitak, a za Grad minimalna ušteda, od te su nakane ipak odustali.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec podsjetila je da je isteklo javno savjetovanje o stipendijama te je istaknula: ''Težili smo zadovoljiti dva bitna principa: proširiti pristup obrazovanju te univerzalnost - da je učenik učenik i student student bez obzira na to gdje uči i studira. Dobili smo razne priloge, uključujući i stavove ciljanih skupina i dobar dio njih je smatrao da je izuzetno važno zadržati postojeće iznose stipendija.''

''S obzirom na to da javna rasprava za nas nije forma, smatrali smo da je fer i uključivo uvažiti ih. Stipendijski programi imat će iste iznose za učenike i studente - 2700 za učenike i 3800 za studente, kao i do sada. Potrebno je još obraditi sve prijedloge za konačnu verziju odluka'', kazala je Dolenec, istaknuvši da smatraju kako stipendije trebaju imati jaku socijalnu komponentu te da će i u budućnosti ovakve odluke stavljati u javno savjetovanje.



No to je tek jedno od pitanja na koje se tražilo odgovor i objašnjenje od aktualne gradske vlasti koja se ponovno našla dodatno pod lupom javnosti nakon što je na javnom natječaju Zagrebački holding odabrao tvrtku Petra Pripuza za posao zbrinjavanja biootpada.

''Nađite mi gdje sam rekao da Pripuz neće dobiti poslove u Zagrebu kad dođemo na vlast''

''Objavljena je odluka o odabiru ponuđača. Puno zabuna je u medijima, glomazni otpad je jedna stvar, biootpad druga. Glomazni otpad je posao koji Zagreb može raditi sam, taj natječaj je poništen. Mi ćemo u potpunosti to preuzeti u ruke kad drobilice budu isporučene. Druga stvar je biootpad. Zagreb nije izgradio svoju kompostanu i nema kapacitete da ga razgradi, mora ga u ovom trenutku raditi u suradnji s privatnim poduzećima. I mi smo taj natječaj raspisali'', objasnio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Podsjetio je da je više puta govorio da će postupati sukladno zakonu i odabrati najpovoljniju ponudu bez obzira na grupaciju, bez obzira na to tko je to: ''Dogodilo se to da je odabran taj konzorcij, drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada, a i bio je skuplji. Tu sad postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje, To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu.''

Pročitajte i ovo Manje novca studentima s invaliditetom - 2 doznaje dnevnik nove tv Kontroverzni potez zagrebačke gradske vlasti: Studentima s invaliditetom planiraju znatno skresati stipendije
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BAŠ KAO I BANDIĆ Tomašević izabrao Petra Pripuza za posao vrijedan 36 milijuna kuna

O lokaciji kompostane odlučit će Gradska skupština, a je li to Brezovica, o tome treba reći svoje HDZ jer u godinama njihove suradnje nije izgrađena nijedna kompostana, kazao je Tomašević i dodao: ''Želimo što prije početi realizirati gradsku kompostanu i nakon toga suradnja s bilo kojom privatnom tvrtkom više neće biti potrebna.''

Što se tiče glomaznog otpada, Čistoća je provela natječaj za najam drobilice, podsjetio je gradonačelnik: ''Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti. Ponude tvrtki da se besplatno javljaju na milijunske natječaje, smatramo da nisu korektne To ne mislimo raditi, ako netko misli donirati, neka donira, ali ako se natječe, neka se natječe s najpovoljnijom cijenom, a ne s nula kuna.''

Na kritike da je ranije rekao da Pripuz više neće dobivati poslove u Zagrebu kada dođu na vlast, Tomašević je kazao da nije govorio o konkretnim tvrtkama: ''Nađite mi gdje sam to rekao. Rekao sam da ću provjeriti sve ugovore i da smatramo da ako je nešto štetno, da ćemo to prekinuti.''

Odbacio je i tvrdnje da Zagreb sada skuplje plaća glomazni otpad nego što je plaćan u vrijeme bivšeg gradonačelnika: ''I dalje i s prijevozom otpada do Siska plaćamo tri puta manje nego što su neke tvrtke nudile na natječaju''.

U Gradu se za izgradnju kompostane trenutačno razmatraju povoljnije financijske opcije za Grad, kao i mogućnost da se ona financira iz EU sredstava. Podsjetio je da je Grad u mogućnosti zbrinjavati glomazni otpad te je, dok se čeka da stignu dvije kupljene drobilice tog otpada, u tijeku izdavanje dozvola za rad dviju unajmljenih: ''Uskoro ćemo pokazati da gradska poduzeća u potpunosti mogu raditi sama taj posao, kako smo i najavili''.

''Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox, potrošeni su milijuni''

Tomašević je upozorio i da se pokazuje koliko se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom na primjeru gradskih stanova.

''Radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, koji je sklopljen 2. prosinca 2020. na iznos od 25 milijuna kuna s tvrtkom BilićErić. U tri proračunske stavke bilo je 6,9 milijuna kuna za čuvanje objekata da bi se račun do 31. srpnja popeo na 26,5 milijuna kuna... Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja, čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno da ne bi netko provalio u njih. Trošak pojedinačno, jednog stana na dan, je 924 kune, 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332.000 kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači da smo za trošak čuvanja godišnje u dvije godine, da netko ne provali, mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox'', kazao je Tomašević.

Sada se stanove i poslovne prostore obilazi s vremena na vrijeme, a pokrenuto je i ugrađivanje protuprovalnih vrata. Samo ovim čuvanjem po postojećem ugovoru taj trošak je smanjen 12 puta, istaknuo je Tomašević i dodao da su sve što su saznali prijavili nadležnim institucijama i očekuju da se stvari raspetlja do kraja.

Upitan je li bivša pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić na bilo koji način sudjelovala u izboru i dogovaranju tih poslova s obzirom na to da je tvrtka Bilić-Erić tvrtka njezina supruga, Tomašević je odgovorio da nije na njemu da to utvrdi, nego na nadležnim tijelima.

Gradonačelnik je najavio i da će na iduću sjednicu Gradske skupštine biti upućen projekt Sunčani krovovi, kojemu je cilj povećati izvor obnovljivih izbora energije u gradu: "Cilj je da instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada i pomognemo u tome privatnim vlasnicima kako bi u iduće tri godine došli do 50 MW integriranih sunčanih elektrana na području grada. Program će dovesti do pokretanja privatnih investicija od 300 milijuna kuna bez PDV i 50.000 MWh te će se izbjeći emisije ugljičnog dioksida".

''Novi Zakon o obnovi ubrzava postupke''

Završeno je i e-Savjetovanje te je Zakon o obnovi izglasan na Vladi, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet te opetovao: ''Pozdravljamo donošenje zakona jer ubrzava postupke.''

''Mobilni timovi i dalje rade, a građani se i dalje mogu javljati putem telefona i pozvati mobilni tim ako smo ih nekim slučajem preskočili, na raspolaganju su i timovi u gradskim četvrtima i mjesnim odborima'', kazao je Korlaet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene