Obavijesti Video Pretražite Navigacija
doznaje dnevnik nove tv

Kontroverzni potez zagrebačke gradske vlasti: Studentima s invaliditetom planiraju znatno skresati stipendije

Aktualno Galerija Manje novca studentima s invaliditetom - 2 Manje novca studentima s invaliditetom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manje novca studentima s invaliditetom - 3 Manje novca studentima s invaliditetom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Manje novca studentima s invaliditetom - 1 Manje novca studentima s invaliditetom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Laura Soče Laura Soče Foto: DNEVNIK.hr +1 Danijel Primorac Galerija 1/6 >>
Nova runda nesnalaženja zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića u pokušaju proračunskih ušteda. Dok se curenje milijuna bezuspješno pokušava zaustaviti, on je krenuo sitnim uštedama na najranjivijoj skupini. Studentima s invaliditetom, kako doznaje Dnevnik Nove TV, Grad planira znatno smanjiti stipendije. Za njih velik gubitak, a za Grad minimalna ušteda.

Pred koronom, ali i životnim nedaćama, Laura je nepokolebljiva. Ima 23 godine, cerebralnu paralizu i slijepa je. Odlična je studentica treće godine protestantske teologije.

"Odlučila sam se (studirati) jer mislim da unatoč hendikepu trebamo stići do svojih ciljeva i ne odustati od njih. Jer mnogi kada vide nas misle da od nas neće biti ništa", rekla je reporteru Ivanu Čorkalu za Dnevnik Nove TV Laura Soče, studentica teologije.

Ona s još 28 studenata s invaliditetom mjesečno prima 3800 kuna stipendije. Grad Zagreb sada to planira to značajno srezati. Ubuduće bi trebali primati 2500 kuna...

"Mislim da na nama najmanje trebaju štedjeti - umjesto da nas potiču, oni nas sputaju", komentira.

Grad će na ovaj način imati smiješnu uštedu - mjesečno 37.000, a godišnje 377.000 kuna.

"To je za Grad minimalna ušteda. A studentima jako puno znači, jer mi s tim plaćamo dodatne terapije, lijekove. Osobe koje nemaju asistenta moraju nekoga platiti da bude s njima na fakultetu", rekla je Laurina majka, Stipica Soče.

Danijel si to ne može priuštiti. Asistent mu je majka. Ove je godine upisao agronomiju. Boluje od cerebralne paralize i skrb mu je potrebna od 0 do 24.

"Nitko neće raditi za 3500 kuna, 3800 koliko su naše stipendije, jer su to novci koji su u Hrvatskoj općenito presmiješna i premala plaća", navodi Danijel Primorac, student agronomije.

"To je mjera koju oni ne smiju dirati. Gradonačelnik Tomislav Tomašević se busao u prsa da će njegova platforma Možemo! i njegova stranka zaštititi najranjivije skupine", rekla je Danijelova Majka Marina Primorac.

Iz Grada pak poručuju - ne reže se ništa, samo se preraspoređuje.

Pročitajte i ovo Malen interes učenika za strukovne škole - 3 Obrtništvo u Hrvatskoj Imamo sve manje obrtnika, a situacija bi mogla biti još gora: "Pokušajte dobiti nekog majstora pa ćete vidjeti koliko ih ima"

Pročitajte i ovo Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu Dao zanimljiv odgovor Pitali smo rektora Borasa kad misli uskladiti kvote s tržištem: "Kad se govori o hrvatskom tržištu rada, mi zapravo više njega nemamo"

"Intencija je ujednačavanje i omogućavanje većem broju i učenika i studenata mogućnost apliciranja na stipendije. Netko će vam reći, nekom ne režete, nekome dižete iznos stipendije", objasnila je Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

"Da su u igri značajnija sredstva da se radi o većem broju korisnika to bi možda imalo nekog efekta", govori Sabina Lončar iz udruge Sjene.

Ovako odluka ide na štetu 29 studenata, poput Danijela i Laure, koji se obrazuju unatoč teškom invaliditetu. Odluku u utorak treba potvrditi Gradska skupština, a dotad možda ipak prevlada - zdrav razum. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene