Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak predstavlja završetak radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Učeničkog doma "Luke Botića" za potrebe Hotelijersko-turističke škole.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novu zgradu Hotelijersko-turističke škole, a zatim je odgovarao je na pitanja novinara o vrućim gradski temama.

Rekonstrukcija Jadranskog mosta izazvala je velike gužve u gradu, no gradonačelnik je rekao kao radovi nisu mogli biti napravljeni preko ljeta jer se tada radila rekonstrukcija Mosta slobode te nije bilo moguće imati radove na dva mosta istovremeno. 

"Nisam zadovoljan rješenjem privremene regulacije prometa i dao sam nalog da se to riješi te očekujem da se do kraja tjedna otvore po dvije trake za svaki smjer", kazao je Tomašević i pozvao građane da koriste druge mostove tijekom ovih radova. 

"Slažem se da je trebalo biti bolje iskomunicirano", kazao je na komentar da je građanima kasno javljeno kada kreću radovi. "Mora se naći bolje rješenje". 

Kante za otpad - 1 Zbogom, Kantograde! Iz centra Zagreba uklonit će se kante za smeće, građani zabrinuti: "Sve je to teoretski odlično, ali u praksi neizvedivo"

ZG vrećice Na tržnicama lažne ZG vrećice? "Pojavio se zanimljiv proizvod, kažu prisutni ide k’o halva"

O otpadu i ZG vrećicama

Govoreći o iznošenju otpada iza 20 sati, Tomašević se još jednom pozvao na druge velike europske gradove u kojima je isto takvo rješenje i koji nemaju tih problema. "Isto pravilo odnosi se i na tvrtke i na građane. Otpad će biti odnošen tijekom cijele noći, do jutra ne smije biti smeća na ulici", kazao je. 

Kazne za nepridržavanje novog načina otpada bit će od 700 do 1000 kuna za fizičku osobu, a za pravne i do nekoliko tisuća kuna. 

"Biootpad treba nositi na Zelene otoke", kazao je Tomašević i dodao da će se odvoziti prema redovnom planu otpada. "Samo otpad u ZG vrećicama će se iznositi iza 20 sati", kazao je.   

"U centru grada dozvoljeno je držanje kanti samo na parceli građana, u haustoru, dvorištu, ali ne na javnoj površini", kazao je. "Oni koji ne mogu držati kante na svom prostoru, iznosit će otpad iza 20 sati, a sve ostalo, papir, plastiku, biootpad, potrebno je nositi u Zelene otoke", ponovio je Tomašević.   

O ilegalnom tržištu ZG vrećica kazao je kako "svi oni koji krivotvore vrećice, rade to protivno zakonu i nadam se da građani neće koristiti te vrećice. Nadam se i da oni građani Jakuševca i Mićevca, koji su dobili besplatne vrećice koje smo im podijelili unaprijed, nadam se da to nisu te vrećice koje su se pojavile u švercu", istaknuo je Tomašević. 

O ZET-u i Holdingu

Na pitanje o nepridržavanju rasporeda gradskog prijevoza i o pješačkim zonama, gradonačelnik je rekao: "Što god mijenjate u gradu, izazvat ćete neki otpor", rekao je. "Ja za to nisam izabran", naglasio je Tomašević te je pozvao građane da se uvjere što je s najavljenom "apokalipsom" u Deželičevoj ulici.

"Vozni park ZET-a ne može se riješiti preko noći, a nije mijenjan desetljećima, neki tramvaji su stariji od mene", kazao je.  

"Kredit u Holdingu nije nezakonit, izglasan je u Skupštini i dobio je sve dozvole", rekao je Tomašević i zapitao zašto je kredit postao pitanje tek u ponedjeljak, te je dodao da je razlog tome taj što se ucjenjivalo zastupnike za pozicije. "Jedino su za tu točku trebali glasovi apsolutne većine, glasovi zastupnika SDP-a i onda se tu postavilo to pitanje", naglasio je. "To ne odgovara onima koji su nas stavili u ovu poziciju".  

Govoreći o stanju u gradskoj plinari, naglasio je da građani neće 1. listopada ostati bez plina, ali je pitanje tko će im te račune izdati. "Upozorili smo HERA-u u svibnju da će se ovo dogoditi, sada se desilo da potencijalno 70 tisuća novih koristina prelazi na GPZ, to administrativno nitko ne može odraditi. To je problem sustava, problem koji se nije nažalost na vrijeme rješavao" 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju