Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLIČNA ATMOSFERA

Povukle su novac iz europske blagajne i stvorile - čudo: "Počeli smo iz zabave i onda je to prešlo u pravi posao"

Aktualno Galerija Hit proizvod iz Gračaca - 2 Hit proizvod iz Gračaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hit proizvod iz Gračaca - 3 Hit proizvod iz Gračaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hit proizvod iz Gračaca - 4 Hit proizvod iz Gračaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hit proizvod iz Gračaca - 5 Hit proizvod iz Gračaca - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirjana Jurić i Lucija Grubešić Galerija 1/5 >>
U deset godina Gračac je ostao bez gotovo 1500 stanovnika. Ugašena su mnoga radna mjesta, ljudi odlaze trbuhom za kruhom. No, žene iz Gračaca ostale su ondje i živjeti i raditi. I to zahvaljujući vlastitom entuzijazmu, ali i novcu iz europske blagajne. Ljetne, zimske, šarene, od ovčje kože... Cipele iz Gračaca nose se u cijelom svijetu. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Trećina stanovnika u posljednjih deset godina Gračacu je rekla "zbogom", ali ne i one.

Žene iz tog mjesta pokrenule su vlastiti posao. Osnovale su udrugu, povukle novac iz europske blagajne i kupile strojeve.

Ana Miličić, voditeljica projekta, kaže kako je u Gračacu ostala baš zbog tog posla, inače sigurno ne bi. 

"Nema baš života. Svi odlaze van Hrvatske, nekako je to sve tužno ovdje", dodaje.

Ali mjesta za tugu u ovoj malenoj tvornici nema.

Mirjana Jurić ističe kako je atmosfera uvijek pozitivna. "Da toga nema, ne znam kako bi nam sve skupa ovo išlo", poručuje Lucija Grubešić.

Da im ide, ekipa Dnevnika Nove TV uvjerila se prije dvije godine. Poručile su tada da ne namjeravaju stati. I nisu. Cipela je sve više i više, otvorile su trgovinu, povećao se i broj radnih mjesta, s tri na osam. Kažu da je za ovaj kraj to zlata vrijedna brojka.

Tina Antunović, voditeljica marketinga, prisjeća se: "Počeli smo iz zabave i onda je to prešlo u pravi posao."

Smiju se i na opasku da su poduzetnice, dodaju da jesu, ali društvene poduzetnice. Naime, dio zarade odlučile su dati zajednici, i to čak 75 posto od onoga što zarade.

Slavica Miličić, direktorica Održivog društvenog poduzeća Prospero, kazala je da će odlučiti u što će uložiti dobit.

"Uređenje igrališta, bilo pomoć mladim ljudima koji se žele školovati, starim ljudima, ljudima u potrebi, tako da, evo… Nećemo kupiti jahtu, nego ćemo pomoći društvu", poručuje.

Pročitajte i ovo Mira Suša - 1 POGLEDAJTE MJESTO NESREĆE Susjeda koja je prva pritekla u pomoć dječaku: "Čula sam bum i veliki vrisak, zatim sam vidjela da nešto leti po zraku"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dovedeni u gračac Keleminec opet provocira: Policija ga privela u Srbu s još osmero ljudi

Međusobno pomažu same sebi. Svakodnevno. Kroz zabavu nastaju cipele "Made in Gračac". Od ideje do realizacije, sve je njihovih ruku djelo. I same ih nose da bi, kažu, prve uočile ako ima nedostataka. Klijentice ih pronalaze u virtualnom svijetu, a one im se prilagođavaju bojom, dizajnom, veličinom.

Ana Miličić, voditeljica projekta, kaže kako su baš imali narudžbu za broj 48. Dodaje i da na tržištu velikih brojeva baš i nema.

Međutim, zato u Gračacu ima. I velikih brojeva i mjesta za snove. A kad se žene udruže, malo toga ostane nerealizirano.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene