Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DANAS konačna odluka

Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen? "Zračne luke malo će kasniti"

Aktualno Galerija Ulazak Hrvatske u Schengen - 5 Ulazak Hrvatske u Schengen - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ulazak Hrvatske u Schengen - 4 Ulazak Hrvatske u Schengen - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ulazak Hrvatske u Schengen - 3 Ulazak Hrvatske u Schengen - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ulazak Hrvatske u Schengen - 2 Ulazak Hrvatske u Schengen - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ulazak Hrvatske u Schengen - 1 Galerija 1/9 >>
U četvrtak pada konačna odluka - postaje li Hrvatska dio šengenskog prostora? S tom odlukom stiže i niz promjena - neke se granice gase, kolone se smanjuju, a putovanja olakšavaju.

Dobiva li Hrvatska zeleno svjetlo za ulazak u najveće područje bez granica na svijetu - znat će se službeno u četvrtak. Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije sastat će se u Bruxellesu i odlučiti hoće li lupiti i posljednji pečat za ulazak Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica.

To znači da bi od 1. siječnja granična kontrola bila ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Dok je, s druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom - situacija nepromijenjena. To postaje vanjska granica Schengena.

Pročitajte i ovo Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 NOVA PRAVILA Mijenjaju se dva važna zakona: Znate li kako će izgledati prelazak granice kad Hrvatska uđe u Schengen?

Kilometarske kolone u špici sezone past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici. I Kaštel je jedan od 73 kopnena prijelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom koji će prestati postojati.

Dnevnim migrantima iz Istre svakodnevna kontrola neće nimalo nedostajati. "U turističkoj sezoni zna biti baš ludnica, to se čeka po sat i pol, dva. Mislim da će nam puno značiti to što miču granice", smatra Denis Prelac

Pročitajte i ovo Schengen - 1 SNAŽNA PODRŠKA Dobre vijesti: Nijedna članica nema primjedbi na prijedlog o ulasku Hrvatske u Schengen

"Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023.", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Iako ostajemo bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere. "Mi ćemo tim kompenzacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi", pojasnio je načelnik sektora za granicu PU istarske Loris Kozlevac.

Više o ulasku u šengenski prostor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene