Mađarski premijer Viktor Orbán i hrvatski premijer Andrej Plenković u Zagrebu 2018. godine
Mađarski premijer Viktor Orbán i hrvatski premijer Andrej Plenković u Zagrebu 2018. godine Foto: Afp

Mađarski premijer Viktor Orbán mogao bi pokvariti planove mnogih država članica Europske unije. Naime, europski diplomati zabrinuti su da Mađarska neće podržati neke važne odluke Unije za koje je potrebna jednoglasna potpora, među kojima bi mogao biti ulazak Hrvatske u Schengen.


Mađarska se bori za deblokadu financijskih sredstava koja joj stižu iz Europske unije, zbog čega se mnogi europski diplomati boje da će nepotrebno praviti probleme državama članicama čak i ako od toga sama nema nikakve koristi.

Prema pisanju Financial Timesa (FT), Mađarska želi Uniju izazvati na igru u kojoj će pobijediti najtvrdoglaviji. Diplomati se zbog toga brinu da neće stati na blokadi odluke o 18 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, nego da bi problema, između ostalog, moglo biti i oko pristupanja Hrvatskoj Schengenu.

FT napominje da hrvatski diplomati od mađarskih nisu dobili informacije o mogućoj blokadi, ali naglašavaju da zasad ništa nije isključeno.

Akcija spašavanja HGSS-a u blizini Petrinje - 4 Teška noć za HGSS-ovce: Otkrili detalje potrage za nestalom osobom, u svemu im pomogla jedna stvar

Transport olupine MiG-a Dijelovi MIG-a odvezeni u Zagreb, slijedi istraga: "Ovo je možda upozorenje da se ne forsiraju nikakve vježbe dok ne dođu novi zrakoplovi"

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i šengenskog prostora u četvrtak odlučuju o proširenju Schengena na tri zemlje: Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Na stolu su prijedlozi dviju odluka, jedne o ulasku Hrvatske, a druge o ulasku Bugarske i Rumunjske. Za odluku je potrebna suglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena, što uključuje i Mađarsku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju