Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA

Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Aktualno Galerija Otpad u Zagrebu - 1 Otpad u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Zagrebu - 2 Otpad u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Zagrebu - 3 Otpad u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Razvrstavanje otpada Razvrstavanje otpada Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba Galerija 1/5 >>
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio novi sustav naplate komunalnog otpada, po tzv. švicarskom modelu. Reporterka Matea Ćorić za Dnevnik Nove TV provjerila je kako stoje stvari u Švicarskoj. Put do čistog Zagreba su veći računi, ali i odgovornost građana.

Kao predstavnik stanara Miroslav Tovarloža uveo je kućni red u cijeloj zgradi. Novu odluku o otpadu podržava, ali kaže i da će to imati svoju cijenu.

"Švicarska je nama uzor. Oni imaju jako skupi sustav, barem to što sam vidio. Bojim se da će puno otići novca i kod nas", rekao je.

A o tako željenom švicarskom modelu upitali smo Hrvaticu Anu Viljac, ekonomisticu koja živi u Švicarskoj. Kaže da je to rad, red i disciplina - na cesti i na računima.

"Švicarci su disciplinirani, država je skroz čista i uredna. Doslovno se može jesti s poda. Tako da mislim da se kod nas u Hrvatskoj treba krenuti od mentaliteta i od promjene navika", objasnila je Viljac, ekonomistica iz Švicarske.

Prve promjene su udar na džepove građana. Uzmimo za primjer vrećice od četiri kune. Ako ih četveročlana obitelj u tjednu napuni tri, to je povećanje od 12 kuna, a gotovo 50 na mjesec. Najveći problem očekuje se u središtu Zagreba koji već sada izgleda kao 'kantograd'.

"Tu će biti enormnih problema koji će rezultirati određenim građanskim neposluhom i borbom zbog toga jer ima veliki broj zgrada koje nemaju dvorište i pristup da se kante tamo stavljaju", rekao je predstavnik suvlasnika zgrade Aleksandar Novković.

Neposluh ili neznanje - pa ponovimo. Žuta boja je za plastiku, zelena za staklo, plavo papir, smeđe biootpad, a crno miješani. Predstavnike stanara i suvlasnika čeka težak posao. Kontrola nad spremnicima i 'hvatanje' neposlušnika.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba UKLJUČIVANJE U ZAJEDNICU Dolenec pojasnila što je cilj nove odluke o odvajanju otpada te hoće li nastaviti suradnju sa savjetnikom i nakon ispada na Twitteru

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević ne želi kantograd Kontejneri pod ključ, plaćanje po količini: Tomašević objavio velike novosti, pogledajte što se sve mijenja

"Najveći problem je nepostojanje koordinacije institucija - od Grada pa sve nadalje. S time da bi se sve to radilo iz fotelja. Ja smatram da su to neznalice jer se iz fotelje stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko", dodao je Novković.

A teren pokazuje da smo daleko od Švicarske, što kilometrima što izgledom.

Postaju policajci

Velika zadaća je na predstavnicima stanara. Oni će u ovom slučaju preuzeti ulogu policajaca. Matea Ćorić bila je u jednom kontejnerskom boksu u Novom Zagrebu i razgovarala sa Zdravkom Vladanovićem iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada.

"U ovoj zgradi sve funkcionira na savršen način. Sustav je uspostavljen prije 20 godina", rekao je.

Mnogo zgrada nema boksove - kako bi se onda oni trebali držati novih pravila? "U Zagrebu postoji više kategorija zgrada. Centar je u problemu, ali postoje zgrade koje imaju dvorišne prostore i postoji mogućnost odlaganja kontejnera za otpad", naveo je.

Bit će i kazni za neispravno odlaganje. "Iz Nacrta odluke predviđene su sankcije. Ako Čistoća utvrdi nepripadajući sadržaj u kontejneru izdat će račun (kaznu) koji će se podmiriti iz zajedničke pričuve", objasnio je.

Mnoge zgrade nemaju prostor, ali postoji rješenje. "Nacrt u Članku 20. govori da se boksovi moraju staviti u okviru katastarske čestice. Mnoge zgrade nemaju prostora, moraju tražiti prostor izvan, na javnoj površini", zaključio je.

Zagreb ima još šest mjeseci da sustav profunkcionira u praksi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene