Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očigledna razlika

Mnogima omiljena jadranska riba smanjila se i izgubila na težini: "To traje već pet, šest godina. Ali što da vam kažem?"

Aktualno Galerija Srdele - 1 Srdele - 1 Foto: DNEVNIK.hr Srdele - 2 Srdele - 2 Foto: DNEVNIK.hr Srdele - 3 Srdele - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srdele - 4 Galerija 1/4 >>
Srdela u Mediteranu je mršavija, ima je sve manje i smanjila se. Tvrde to znanstvenici s francuskog instituta Ifremera koji provode istraživanje. Zabrinjava podatak da nisu pronašli srdelu stariju od dvije godine.

Friške srdele na zadarskoj ribarnici mamac su za kupce. Jer cijena im je godinama ista. Ali ne i veličina.

''Gledajte, velike srdele više nema. To traje već pet, šest godina. Ali što da vam kažem? Srdela uvijek ide, traži se. Ne znamo vam ni mi to objasnit iskreno'', kaže prodavačica Sandra Miočić.

U posljednjem desetljeću, pokazala je studija Francuskog instituta za istraživanje mora, srdela je "smršavjela".

Ribari vide razliku

Smanjila se u prosjeku s 15 na 11 centimetara, a njezina prosječna težina pala je s 30 na 10 grama. U dijelu Mediterana koji su istraživali Francuzi nije pronađena srdela starija od dvije godine.

Poznata plava riba manja je, kažu, zbog prorijeđenih mikroalgi, glavnog izvora hrane. Kakvo je točno stanje sa srdelama u Jadranu, nismo uspjeli doznati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zelenkasto-smeđe VIDEO More od Ploča do Makarske rivijere promijenilo boju i šokiralo putnike na trajektu. Razmjeri pojave vide se iz svemira

Zato ribari vide razliku. Srdele su, kažu, vidno manje, ali sve se češće potvrđuje ona da je ribarenje kruh sa sedam kora. Uz cijene ribe i troškove poslovanja poput goriva, tvrde ribari, posao je neisplativ.

''To je grijeh određenih ljudi koji su bili odgovorni za kreiranje ribarstvene politike prije desetak, 12, 15 godina, kad smo još imali vremena povući prave poteze'', tvrdi Petar Baranović, ribar i inženjer morskog ribarstva.

Plava riba u Jadranu smije se loviti 180 ribolovnih dana, a ograničena je maksimalna količina ulova po mjesecu. No, kažu: s obzirom na klimatske promjene i način na koji se prema moru ponašamo, dobro da ribe još uvijek ima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene