Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarako rekao je u nedjelju kako se boji da bi sigurnosni problem u Hrvatskoj mogao u jednom trenutku postati veći od gospodarskog i izrazio nadu da do toga nikada neće doći.


Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka novinari su, prije početka konzultacija koje je sazvao s HDZ-ovim europarlamentarcima vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi i migrantsku krizu, pitali je li Most nezavisnih lista odgovorio na njegov prijedlog da se u pregovore o podršci novoj vladi unese i poglavlje nacionalna sigurnost. "Nisam dobio odgovor", kazao je. "Bojim se trenutka, za koji se nadam da nikada neće doći, kada će nam gospodarski problemi postati problemi broj dva, a sigurnosni broj jedan. Volio bih da se to nikada ne dogodi", rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Karamarko je rekao i da je konzultacije s eurozastupnicima sazvao kako bi, nakon terorističkih napada, "vidjeli što se događa i kako će dalje".

Eurozastupnik Andrej Plenković najavio je kako će se o terorističkom napadu u Parizu, pojačanoj sigurnosnoj, obavještajnoj i pravosudnoj suradnji među zemljama članicama EU i o izbjegličkoj krizi raspravljati u Europskom parlamentu. Dobro je da se prije toga obave konzultacije u stranci, dodao je.

Vezani članci Tomislav Karamarko Oglasio se Karamarko: ''Dragi prijatelji, ja sam samo htio spasiti neku lovu za ovu siromašnu državu'' Oporba napušta zgradu Sabora Odbijene oporbene inicijative o radu Stožera tijekom krize, osnivanju istražnog povjerenstva...

Počeo sastanak Mosta, zaštitar zapisao na papir: 'Drago prgomet ne može ući'

Smatra kako sada nema razloga podleći nekoj panici. "Vodimo računa da je za terorističke napade u Parizu odgovoran niz ljudi koji su živjeli u Bruxellesu u četvrti Molenbeek, a belgijski premijer Charles Michel donio je paket od 18 mjera, nova financijska sredstva i čitav niz aktivnosti koje trebaju podići razinu sigurnosti u Belgiji", istaknuo je. Normalnim drži da su zemlje nakon terorističkih napada podigle sigurnost na najvišu razinu, a posebno Belgija, u kojoj su sjedišta europskih institucija.

Navevši da će se na konzultacijama razgovarati i o izbjegličkoj krizi, Plenković je podsjetio kako se zalaže da se pristup izbjegličko-imigranstkoj krizi zasniva na tri načela. "Prvo je načelo ljudskog digniteta, solidarnosti i pomoći onima koji bježe iz Sirije i drugih zemalja opterećenih ratom. Drugi je poštivanje nacionalnih propisa, europske pravne stečevine i međunarodnog prava te vođenje računa o sigurnosti državljana Europske unije. To znači adekvatnu registraciju i sigurnosnu provjeru svih koji dolaze na teritorij Unije", kazao je.

Plenković je naglasio i da se zalaže za to da migracijski tijek bude kontroliran, za punu koordinaciju između svih država na mediteransko-balkanskoj ruti te za kontroliran zajednički europski pristup rješenju izbjegličke krize. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook