Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Hoyt Yee potvrdili su u utorak da je projekt LNG terminala na Krku od strateškog interesa za hrvatsko-američku suradnju, priopćeno je iz vlade i rečeno da je Hrvatska odlučna pojačati pripreme za njegovu realizaciju.


U srdačnom i sadržajnom razgovoru u Zagrebu potvrđeno je da Hrvatska i SAD žele produbiti suradnju na svim područjima, osobito kad se radi o gospodarskoj i znanstvenoj suradnji, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Zgrada u kojoj je pronađena ubijena žena - 5 Policija objavila detalje ubojstva njemačke državljanke na Krku: Priveli muškarca (46) Lokacija budućeg plutajućeg LNG terminala na Krku (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Vlada kreće u pokretanje LNG terminala na Krku: "Ovaj projekt nije potreban samo Hrvatskoj, nego i susjednim zemljama"

"Obostrano je zaključeno da je projekt LNG terminala na Krku od strateškog interesa za hrvatsko-američku gospodarsku suradnju", stoji u priopćenju.

Projekt LNG terminala za ukapljeni plin je posebno značajan za energetsku sigurnost "Hrvatske, kao i Europske unije, pa je Hrvatska odlučna intenzivirati pripreme za njegovu realizaciju, potvrđeno je na sastanku", kaže se u priopćenju.

Petrov se zasebno sastao s Yeeom

Potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov sastao se u utorak sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Država Hoytom Yeeom, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Uz već dobru postojeću suradnju na svim područjima, naročito u okviru NATO-a, sugovornike su najviše zanimale mogućnosti produbljivanja znanstvene i gospodarske suradnje između Hrvatske i SAD-a.

Što se tiče suradnje na području energetike, istaknuta je strateška važnost izgradnje LNG terminala na otoku Krku, dodaje se u tekstu priopćenja.

Petrov i Yee razgovarali su i o stanju u široj regiji, posebno Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Hrvatska strana je izrazila spremnost da i dalje bude faktor stabilnosti i glavni zagovornik europske integracije svojih susjeda, stoji u priopćenju. (Hina)