Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i predstavnici osam ministarstava u ponedjeljak prijepodne održali su sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga u Ministarstvu branitelja, s ciljem rješavanja problema i statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.


U izaslanstvu Vlade bili su i ministri obrazovanja Predrag Šostar, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, poduzetništva Darko Horvat, kao i resorni ministar Tomo Medved te zamjenici i pomoćnici ministara.

Medved je novinarima izjavio kako će ovo biti sastanak predstavnika osam ministarstava u čijem je djelokrugu rada uključena i problematika hrvatskih branitelja, s predstavnicima branitelja.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je uoči sastanka položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika Nevenke Topalušić, koja je preminula na početku braniteljskog prosvjeda koji od 20. listopada 2014. godine traje još i danas.

Nakon sastanka dao je izjavu za medije.

'Moram reći da sam jako zadovoljan sastankom koji smo imali, zahvaljujem se braniteljskim udrugama na njihovom strpljenju, reko bih trpljenju da se posljednjih godina obezvrjeđuje Domovinski rat. Danas smo razgovarali u jednom dobro tonu, koji na momente i nije bio baš romantičan jer se ukazivalo na probleme. Ono što sam rekao braniteljima je da na dvije strane stola sjede isti ljudi, jer su i na drugoj strani stola bili branitelji. Došli smo saslušati probleme još jednom iako znamo kojeg su opsega, ogromni su, i došli smo se dogovarati kako ćemo ih rješavati. Mislim da je ovo bio dobar sastanak i da s ovom praksom moramo nastaviti', rekao je Karamarko koji, kako je objasnio, iz poštovanja prema braniteljima nije htio odgovarati na novinarska pitanja u unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Novinare je zanimalo ostaje li šator u Savskoj.

'Branitelji su ti koji su donijeli odluku što treba napraviti kroz ove dane. Sigurno će biti ti koji će donijeti odluku kada će šator otići odavde. Šator je kao što vidite još ovdje', rekao je Đuro Glogoški.

'Kada budemo procijenili da je taj trenutak maknut ćemo šator. U ovom trenutku su pokazatelji da postoji volja za rješavanjem problema i pokrenuti su koraci kako bi se riješili problemi za braniteljsku populaciju', dodao je Glogoški.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su svi prisutni izrazili spremnost za preuzimanje odgovornosti i rješavanje problema na koje branitelji ukazuju svojim prosvjedom koji traje preko 550 dana. "Šaljemo jasnu poruku braniteljima da je Vlada prepoznala njihove probleme i opravdanost zahtjeva, te da su se problemi počeli rješavati", naglasio je Medved.

Nada se da branitelji više nikad neće šatorom tražiti rješavanjem svojih problema, a za Ministarstvo jedan od prioriteta je objedinjavanje prava branitelja i članova njihovih obitelji u jedan zakon. Medved je pozvao branitelje i stradalnike Domovinskog rata na strpljenje jer je temelj za kvalitetno rješavanje njihovih problema sustavna analiza stanja. (Hina/Ma.B.) 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr