Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Jedini kandidat na listiću

Karamarko nakon pobjede: 'Vratili smo stranci karakter domoljubni, demokršćanski'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedini kandidat ujedno je i novi-stari predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Jedini kandidat ujedno je i novi-stari predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovno je izabran za predsjednika te stranke na predsjedničkim izborima koji su se u HDZ-u po prvi put održali po principu "jedan član - jedan glas", te istaknuo da će u novom mandatu artikulirati žestoko domoljublje tako što će se žestoko boriti za kvalitetu života u Hrvatskoj.

"Borit ćemo se za svako radno mjesto, za svaku investiciju, borit ćemo se za svaki projekt i neobrađeno polje, za svakog mladića i djevojku koji žele napustiti zemlju", poručio je Karamarko, burno pozdravljen u Središnjici HDZ-a od mnogih članova vodstva stranke, ministara, saborskih zastupnika i simpatizera, nakon proglašenja neslužbenih rezultata izbora.

Podsjetivši da je puno ljudi poginulo za Hrvatsku, istaknuo je kako zbog toga zemlju neće prepustiti demontaži, zaboravu i nestanku. Karamarko je naglasio i da će u idućem mandatu sve ideološke rasprave staviti u drugi plan, jer je HDZ jasan u svom ideološkom izričaju. "Jasni smo u odnosu prema svakom totalitarizmu -fašističkom, nacističkom i komunističkom. Ne želimo s time imati posla i ono što nas zanima jest budućnost naše djece", poručio je predsjednik HDZ-a.

Zahvalivši svima koji su izašli na izbore i glasovali, Karamarko je rekao da je prezadovoljan ako se potvrde neslužbeni rezultati da je više od 90 tisuća članova stranke izašlo na glasovanje. "To je ogroman broj. Očekivao sam, ako bude izašlo 35 do 40 tisuća koji su me poduprli u kandidaturi, da će to biti jako dobro, s obzirom na činjenicu da sam jedini kandidat", kazao je.

Podsjetivši da je prije četiri godine dobio stranku koja je nakon gubitka izbora 2011. bila na koljenima, poručio je kako su se ove četiri godine borili da stranci vrate "ime i prezime", ponos i dostojanstvo. Također, borili su se i da HDZ, koji je, kako je rekao, u temeljima hrvatske države, vrate izvornim načelima na kojima je okupila široke mase hrvatskog naroda, a to su Domovinski rat, hrvatski branitelji i politički nauk dr. Franje Tuđmana.

"HDZ-u smo vratili domoljubni, narodnjački i demokršćanski karakter. To je bilo bitno jer su nas mnogi već vidjeli kao bezidejnu stranku, stranku bez ikakve ideološke profilacije. To smo vratili i cijeli mandat smo se borili da to bude tako", istaknuo je Karamarko. Istovremeno, dodao je, svjesni teške situacije u kojoj se nalazi zemlja pripremali su gospodarski program i projekte.
 

Potpredsjednik HDZ-a i voditelj izbornog stožera Damir Jelić rekao je kako se, na temelju tri četvrtine obrađenih podataka izbora za predsjednika HDZ-a, očekuje da je Tomislav Karamarko za novi mandat na čelu stranke dobio 91.500 glasova.

Istaknuo je kako je ta brojka jasna smjernica i podrška da ovi unutarstranački izbori imaju jasne konotacije u čitavom hrvatskom političkom kontekstu i jasna su smjernica da je HDZ, s Domoljubnom koalicijom, temelj Vlade te da u budućnosti na tim čvrstim temeljima želi biti što učinkovitiji.

Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a, na obrađena 562 biračka mjesta ili 70,87 posto od ukupno 793 mjesta, Karamarko je dobio 67.095 ili 98,99 posto glasova članova stranke koji su pristupili glasovanju, objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva stranke Damir Sesvečan.

Glasovalo se na ukupno 793 biračka mjesta, 778 u Hrvatskoj i 15 u 13 koordinacija HDZ-a u devet država, a glasovanje u inozemstvu nije završeno. Od 207.456 članova, pravo glasa na 562 mjesta s kojih su obrađeni podaci ima 150.192 člana, a glasovanju ih je pristupilo 67.779 ili 45,84 posto. Važećih listića je bilo 67.095 ili 98,99 posto, nevažećih 684 ili jedan posto, izvijestio je Sesvečan. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene