Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov i Karamarko

Od danas gdje god se nalazili imaju zaštitu: 'Zaštita jednog stoji oko 75 tisuća kuna na mjesec'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je da se radi o normalnoj proceduri. Karamarko i Petrov imat će zaštitu 24 sata.

Od danas - na posao, s posla i gdje god se nalazili - potpredsjednici vlade imat će zaštitu.

'Procedura normalna, regularna, nikakav problem', rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a na pitanje je li im se prijeti odgovara da im se ne prijeti i da je to jednostavno u ovakvoj situaciji primjereno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŠKA NESREĆA NA A3 Srušio upozorenja za radove na cesti i pobjegao, a onda je uslijedila drama... Slika nije dostupna Gužve posvuda Čuvajte živce: Na Lučkom kolona 7 kilometara, kod Trakošćana 5 km

Karamarko i Petrov će imati zaštitu 24 sata, vozit će se u policijskom vozilu i imati uz sebe dvojicu policajaca - jedan će ih voziti, a drugi štititi. Osobama druge kategorije obično se ne čuva kuća ili stan u kojem žive, objašnjava stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

'Dakle bez čuvanja samog objekta, naravno da se on pregledava. Da se on protuobavještajno zaštićuje, ali to ne podrazumijeva zaštitu neposrednu objekta', objašnjava stručnjak za sigurnost.

Štićene osobe treće kategorije postaju i članovi njihovih užih obitelji. Supružnici, djeca, ali i njihovi roditelji koji će imati nešto manji stupanj zaštite.

'Na način da će možda policijska ophodnja možda češće obići njihovu kuću, da će ih se informacijski štititi, protuobavještajno, ali neće imati zaštitu 24 sata kao što će imati potpredsjednik Petrov i njegova uža obitelj koja će biti, pretpostavljam, s njim ovdje u Zagrebu', kaže Cvrtila.

Zaštita jednog potpredsjednika ,kaže Cvrtila, stoji oko 75 tisuća kuna na mjesec. Ministar kaže da dodatnog troška neće biti.

'Predlaže se donošenje uredbe za čiju provedbu nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu RH', kaže Orepić.

U prošloj vladi štićene osobe druge kategorije bili su ministar Ostojić, ministrica Pusić te ministar Kotromanović. Izvanredno su zaštitu dobili ministar Matić, financija Lalovac te potpredsjednica Milanka Opačić.

Izvanrednu policijsku zaštitu mogu dobiti ministri ako postoje informacije da bi mogli biti mete napada. Takvih slučajeva u novoj vladi zasad još nema.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene