Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana sjednica

Plenković: "U Zagrebu je podignut standard, prosječna plaća je 1570 eura"; Milanović: "Uprava je nasljedila groznu situaciju"

Ove godine trebala bi početi obnova Kina Europa i izgradnja novog stadiona u Kranjčevićevoj, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Krajem godine počinje obnova kultnog Kina Europa u suradnji s Ministarstvom kulture", naglasio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici na kojoj su sudjelovali i premijer Andrej Plenković, predsjednik Republike Zoran Milanović i drugi ugledni gosti. 

Posebno je izdvojio radove na sportskoj infrastrukturi naglasivši početak konstrukcijske obnove Doma sportova sljedeći mjesec i radove na bazenu u Španskom. U završnoj je fazi izvedbeni projekt stadiona u Kranjčevićevoj, a kreće se isto tako i s proširenjem tramvajske pruge i to prvi put nakon 22 godine. 

Pročitajte i ovo Gradska plinara Zagreb Velik gubitak Holding objavio koliko će Gradska plinara Zagreb izgubiti ako ne bude opskrbljivač plina

Kao ključni prioritet gradske uprave izdvojio je osiguranje mjesta u vrtićima za svako dijete.

"Do sad su završena i otvorena četiri dječja vrtića, od kojih su tri financirana u potpunosti iz gradskog proračuna, a još deset dječjih vrtića je u ovom trenutku u procesu gradnje", rekao je gradonačelinik. Dodao je i da je u planu do kraja godine dovršiti još pet škola, te da je u postpotresnoj obnovi gradskih zgrada i infrastrukture, završeno 188 od 207 projekata.

"Samo je prošle godine Grad Zagreb iz svih EU fondova za različite namjene povukao oko 150 milijuna eura, što je čak pet puta više od rekordne 2019.", rekao je Tomašević.

Gradske financije stabilne

Kao najveću gradsku investiciju izdvojio je Paromlin, u ovom trenutku vrijedan oko 80 milijuna eura, od čega se polovinu planira financirati iz EU sredstava.

Pročitajte i ovo Najavljene izmjene u prometu zbog Povorke ponosa Povorka ponosa Provjerite vozni red: U subotu će tramvaji voziti izmjenjenim rutama

"Financije su nam sada zdrave i stabilne, akumulirani deficit od prošlog gradonačelnika pokrili smo dvije godine prije roka, kreditni rejting grada je nakon 13 godina vraćen iz spekulativnog u investicijski rang, skratili smo rokove plaćanja prema dobavljačima na samo 30 dana, što doprinosi većoj konkurentnosti u postupcima javne nabave, a time i nižim cijenama radova i usluga za građane", rekao je Tomašević.

Posebno se pohvalio što u isto vrijeme nisu povećane cijene niti komunalnih niti javnih usluga građanima, primjerice javnog prijevoza, otpada i vode, vrtića i domova za starije.

Pročitajte i ovo Dino Goleš - 3 BORBA ZA METROPOLU Što stoji iza plinskog rata u Zagrebu? Dnevnik Nove TV dobio na uvid razotkrivajući mail: "Više nitko neće ništa pričati, u strahu su"

"Ne samo to, da nismo poskupjeli, već i pojeftinjujemo, odnosno od sutra kreće besplatni javni prijevoz u potpunosti financiran iz gradskog proračuna za sve naše sugrađane starije od 65 godina", istaknuo je.

Prosječna plaća u gradu 1570 eura

Premijer Andrej Plenković u svom je obraćanju poseban naglasak stavio na prosječnu plaću u gradu Zagrebu od 1570 eura, dok je prosječna plaća u Hrvatskoj je 1326 eura, istaknuvši podizanje kvalitete života u glavnom gradu.

"Vlada je učinila napore da Zagrebu osigura sredstva za 20 niskopodnih tramvaja, pomažemo nabavu besplatnih udžbenika, kao i financiranje dijela prehrane u osnovnim školama", rekao je premijer istaknuvši da ga posebno veseli potpora za novih 17 projekata dječjih vrtića.

Pročitajte i ovo Nenad Hranilović, direktor Međimurje plina DOBIVENI NATJEČAJ Direktor tvrtke koja će opskrbljivati metropolu o drami s plinom: "Mi nismo malo poduzeće"

Posebno se osvrnuo na obnovu nakon potresa rekavši kako u Zagrebu  danas praktički nema nijednog fakulteta, nijedne zdravstvene ustanove niti sakralnog objekta koji se ne obnavlja.

Milanović Gradskoj upravi - Idete pravim putem

"Snažna je potpora koju dajemo gradu Zagrebu u području prometa,  smatram da moramo napraviti još jedan podvožnjak na Trnju, tamo kod Vukovarske, koja predstavlja veliki čep za grad naše kvalitete, pa ćemo zamoliti Ministarstvo prometa da s gradom riješi tu točku", rekao je premijer.

Predsjednik Zoran Milanović u svom je govoru pohvalio gradsku upravu što se uspjela financijski konsolidirati nakon što je naslijedila "groznu situaciju".

"Raspolaže se novcem bolje, pametnije, konzervativno, vrlo suzdržano i to u određenim poslovnim krugovima izaziva iritaciju i nervozu", rekao je Milanović zaželjevši gradskoj upravi da i dalje tako radi.

"Alternativa je lošija od toga. Bilo bi dobro da može biti idealno, da može biti odmah, sad, sve kako treba, ali neće", rekao je predsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene