Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt Zagreb

Veliki propust zagrebačkih gradskih vlasti, ostali bez goleme investicije: "Ovo je epohalni projekt, netko mora preuzeti odgovornost"

Aktualno Galerija Anja Perković i Renato Petek - 1 Anja Perković i Renato Petek - 1 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković i Renato Petek - 2 Anja Perković i Renato Petek - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković i Renato Petek - 3 Anja Perković i Renato Petek - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anja Perković i Renato Petek - 4 Galerija 1/4 >>
Gradski zastupnik Renato Petek s reporterkom Dnevnika Nove TV osvrnuo se na propust zagrebačkih gradskih vlasti da osiguraju Projekt Zagreb.

Zagreb ostaje bez najveće investicije u vodoopskrbu i odvodnju jer nisu imali potpunu dokumentaciju.

320 milijuna eura vrijedan projekt propao je zbog proceduralne greške. Dok gradonačelnik Tomašević vjeruje da će projekt ipak zaživjeti, s malim pomakom, novinarka Anja Perković razgovarala je s gradskim zastupnikom Renatom Petekom.

Kako na ovom natječaju gradska vlast nije prošla, najsretnije rješenje ne bi bio ni novi kredit. Građani bi teško platitili taj iznos koji bi iznosio otprilike kao još četiri žičare. Izgledno je kako će i za ovaj projekt pripomoći Vlada.

Gradski zastupnik SDP-a Renato Petek kometirao je radi li se o najvećoj propuštenoj prilici gradonačelnika Tomaševića.

"Vijest da smo umjesto 323 milijuna eura, kako je najavio gradonačelnik prije mjesec i pol, dobili samo nula eura, to je velika tragedija za grad. Radi se o projektu obnove vodovodne mreže tamo gdje ona nedostaje za pet posto stanovništva i o novoj fazi pročistača.

To je bio jedn zicer, grad je trebao pokupiti novce jer se u Projektu Zagreb kriju i projekti državnog interesa. Novac je bio spreman, ali gradska vlast je opet, kao i s bazenom Špansko kada je izgubljeno 15 milijuna eura, zbog dokumentacije propustila ogormnu priliku. 

Pročitajte i ovo Budući kompleks bazena u Španskom Objavljen natječaj Grad Zagreb kreće u realizaciju višemilijunskog projekta koji zapad grada čeka godinama

Ovo će biti teško nadoknadivo, radi se o najvećem projektu u Zagrebu, ikada", obrušio se na gradsku vlast zastupnik Petek.

Upitan kako je uopće moguće da je došlo do proceduralne pogreške, Petek je odgovorio da smatra to nevjerojatnim.

"Vjerujem da je gradonačlenik ljut na sebe jer je on vodio cijelu radnu skupinu i tim koji je pripremao dokumentaciju. A dokmentacija se pripremala jedanaest godina.

Posljednjih godinu dana pripremao se dokument da bi ga prijavili na Ministarstvo. Radi se o kompleksnom dokumentu i gradonačelnik nas je uvjeravao da će radovi krenuti čim se otvori prilika da se povuku sredstva jer je projekt spreman. 

Gradonačelnik mora javno reći je li u pitanju samo čista procedura i tko je pogriješio. Netko mora preuzeti odgovornost jer je ovo epohalni promašaj. S druge stane, postoji li plan B i što sada?

Cijevi stare do 140 godina moraju se zamijeniti, a dio građana nije ni spojen na vodovodnu mrežu. Gradonačelnik nam mora dati odgovore", podsjetio je Petek.

"Možda će se neka prilika otvoriti, nadam se da će država pomoći. Tomašević se doveo u situaciju da mora moliti Andreja Plenkovića, nešto što on jako voli, vidjeli smo već kako patronizira, jer se gradska vlast nije sposobna prijaviti i uzeti novac koji ju je čekao", zaključio je.

Prokomentirao je i smiren stav Tomaševića oko cijele situacije.

"Ne može on reći u čemu je pogreška. Ali postoji dokument i tražit ćemo ga na Gradskoj skupštini kao i obrazloženje zašto Zagreb nije niti razmatran u odnosu na drugih 15 gradova koji su novac dobili", najavio je.

Kompostana na Maksimiru

Zbog odrona na Jakuševcu, privremeno je zatvorena kompostana za biootpad iz kućanstava na Čretu. Reportekra Perković upitala je zastupnika Peteka što bi se trebalo poduzeti da se isti problem ne dogodi ponovo.

Pročitajte i ovo Kompostana Čret - 4 Građani prosvjedovali Inspektorat zbog smrada zatvorio kompostanu u Markuševcu

"Nažalost, građani su tamo trpili nekoliko mjeseci, sve do prosvjeda, smrad koji se tamo širio. Znamo da je Jakuševec zatvoren zbog odrona, a otpad se sada izvozi izvan Zagreba. 

No prvo se dovodi na mjesto na istočnom dijelu grada gdje se već javljaju građani, u Donjoj Dubravi, koji služi kao pretovarna stanica.

Radi se o ogromnim količinama biootpada i zelenih otpada s javnih površina koji i tamošnjim građanima stvaraju sve veće i veće  probleme", rekao je Petek.

Velik je izazov pred gradskom upravom. Uz vodovod, tu je doista i pitanje smeća.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene