Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBIVENI NATJEČAJ

Direktor tvrtke koja će opskrbljivati metropolu o drami s plinom: "Mi nismo malo poduzeće"

Nenad Hranilović, direktor Međimurje plina
Nenad Hranilović, direktor Međimurje plina Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Direktor Međimurje plina rekao je da će građani Zagreba dobiti pouzdanog opskrbljivača.

Direktor Međimurje plina Nenad Hranilović u četvrtak je poručio da tvrtka Međimurje plin nije mala te da će građani Zagreba dobiti sigurnog i pouzdanog opskrbljivača plinom, komentirajući informaciju da je HERA tu tvrtku odabrala za javnu opskrbu Zagreba plinom.

"Tvrtka s više od 58 milijuna eura ukupnih prihoda lani i sa 75 zaposlenih nije malo poduzeće", ustvrdio je Hranilović u izjavi za Hinu dodavši da tvrtka uz dobre rezultate ima kapacitete za taj posao.

Pročitajte i ovo Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić U 2023. godini Objavljeno koliku godišnju plaću ima čelni čovjek Croatia Airlinesa

Naime, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević problematizirao je natječaj HERA-e i informaciju da je posao za opskrbu Zagreba plinom dobila tvrtka Međimurje plin, upitavši koji je motiv tvrtke koja je dosad opskrbljivala 29 tisuća kućanstava da preuzme područje na kojem ih je deset puta više.

"Građani grada Zagreba i kupci plina u gradu Zagrebu u javnoj usluzi dobit će sigurnog i pouzdanog opskrbljivača. Kada govorimo o Međimurje plinu, moram istaknuti da Međimurje plin postoji od 1975. godine i da od 2012. godine aktivno sudjeluje na tržištu plina", rekao je Hranilović.

Istaknuo je da je tvrtka jedan od pionira u razvoju tržišta u Republici Hrvatskoj te da je u zadnjih 12 godina postigla dobre rezultate.

"Tako da smo treći ili četvrti, kako se uzima, distributer i opskrbljivač u Republici Hrvatskoj, što govori da nismo malo poduzeće, mali distributer, kao što nas se pokušava prikazati", rekao je Hranilović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ofenziva na Rafah Napad u zoru: Izraelci bombardirali utočište izbjeglica, poginulo 12 ljudi

Dodao je da ukupni prihodi tvrtke i broj zaposlenih, koji je nešto manji od Gradske plinare Zagreb, daju za pravo na ovaj poslovni, a ne politički izazov, koji tvrtka može obaviti na najbolji mogući način.

"Međimurje plin je tvrtka koja politiku ne miješa u svoje poslovanje, oduvijek je bio nezavisan u pogledu tog poslovanja, fokusirani smo isključivo na tržište. Mi smo već bili prisutni i na prijašnjim natječajima na području Republike Hrvatske u javnoj usluzi, tako da ne vidim da bi tu bilo kakvih problema", kazao je direktor te poručio da bi svi suvlasnici Međimurje plina trebali biti zadovoljni.

Gradonačelnica Čakovca: Odluka donesena na ovaj način nije korektna

Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca, koji je suvlasnik tvrtke s manje od 24 posto udjela, smatra da je Uprava Međimurje plina ta koja odlučuje o natječajima na tržištu na koje se javlja, ali da odluka donesena na ovaj način nije korektna.

"U nekakvim pravilnicima, aktima Uprave ili poslovanja Međimurje plina ne stoji obveza da moraju imati suglasnost većine Skupštine za prijavu na natječaj, tako da nisu kršili nekakve odredbe pravilnika akata, ali osobno smatram da bi, s obzirom na veličinu natječaja i na nastale zavrzlame, bilo korektno od direktora i Uprave sazvati Skupštinu i informirati sve nas, sve načelnike i gradonačelnike Međimurske županije o situaciji koja bi mogla biti", ističe Cividni.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Nuklearne tenzije Lavrov prijeti novim nuklearnim mjerama: "Ne isključujemo dodatne korake"

Navodi još da u ovom trenutku nije poznato što će to značiti za Međimurje jer nijedna odluka još nije konačna te da nigdje ne piše da nema mogućnosti da u nekakvim uvjetima Međimurje plin i dalje opskrbljuje i Međimurje.

"Je li to novootvorena 'tvrtka kći', je li to novo zapošljavanje, otvaranje poslovnice unutar Zagreba, očekujem da Uprava sazove Skupštinu u što kraćem roku i da nas o svemu tome informira", poručila je Cividini.

Herman: Ovo je odraz nesposobnosti vlasti

Šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman rekao je u četvrtak da je izgubljeni natječaj odraz nesposobnosti gradske vlasti.

Herman je u izjavi novinarima ocijenio da su "162 godine zagrebačke tradicije otišle u vjetar" te da se "zagrebačka gradska vlast dva puta kockala s gradskom plinarom u nepunih mjesec dana i dva puta je prokockala".

"Situacija je jako loša, a odraz je nesposobnosti gradske vlasti", istaknuo je Herman te dodao da se sada prsti upiru u Heru, u uvjete natječaja i način njegove provedbe, čime se "zabija glava u pijesak i ne želi priznati vlastita krivnja".

Pročitajte i ovo Stanislav Zavadlav Brat trostrukog ubojice Istražni zatvor za mlađeg brata Filipa Zavadlava: Opljačkao kladionicu, nekoliko dana ranije i trgovinu

Odgovornost je, smatra, na čelništvu GPZO-a, Zagrebačkog holdinga i na gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

"Opskrba građana ne bi trebala biti ugrožena", rekao je Herman, upozorivši da je u pitanju egzistencija 100 zaposlenika GPZO-a, koji su "dovedeni pred raskrižje – s jedne je strane stečaj, a s druge su strane otkazi da ne dođe do stečaja".

Podsjetio je pritom da su se prije dvije godine u Zagrebačkom holdingu davali otkazi te postavio pitanje: "Kako ćemo sada 100 ljudi utopiti u Holdingu?"

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Spor oko plina Tomašević najavio bitku s HERA-om: "Takav natječaj ne postoji nigdje u EU-u"

Ponovio je da je "nesposobnost dovela do ovako loše situacije" koja "apsolutno traži ostavke" čelništva GPZO-a, Holdinga i gradonačelnika Tomaševića jer "160 godina tradicije ne može otići u vjetar".

Spomenuo je i problem s "Jakuševcem, zbrinjavanjem otpada, divljim svinjama, nepokošenom travom jer kiša pada kao luda", zaključivši da su "izbori vrlo brzo pa ćemo ponovno pitati Zagrepčane što misle o trenutnoj gradskoj vlasti".

"Ja mislim da je ona ispod svake razine. Jedno je aktivizam i ležanje po cestama, a nešto posve drugo vođenje ovako ozbiljnoga sustava", ustvrdio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene