Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparenti i uvrede

VIDEO/FOTO Tomaševića u Resniku dočekali ljutiti građani: Muškarac legao ispred auta, maknula ga policija

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Screenshot/Facebook Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: Boris Kovacev/Cropix Prosvjed u Resniku Prosvjed u Resniku Foto: Boris Kovacev/Cropix Prosvjed u Resniku Prosvjed u Resniku Foto: Boris Kovacev/Cropix +2 Luka Korlaet Galerija 1/7 >>
Zagrebačkog gradonačelnika Tomsilava Tomaševića u Resniku su građani dočekali uz psovke i transparente. Na kraju je intervenirala policija kako bi gradonačelnik mogao nesmetano ući.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u Resniku su otvorili oporabilište građevinskog materijala, nastalog pri obnovi zgrada oštećenih potresom. Tomaševića i suradnike dočekali su s transparentima ljutiti stanovnici Resnika uz povike i uvrede. Nije im bilo dopušteno prisustvovati konferenciji za medije prilikom otvaranja oporabilišta, pa su prosvjedovali na ulazu. Na kraju je pozvana policija kako bi gradonačelnik mogao nesmetano otići.

"Beton, cigla, crijep, izolatorski materijal, proizvodi od gipsa, staklo i drvo, to će se sve obrađivati i predavati ovlaštenim oporabiteljima, ako se radi o nekom materijalu koji je opasan, ako ne, bit će ponovno korišten za sanaciju šumskih kolnika, sanaciju klizišta, izradu nasipa", objasnio je Davor Vić, direktor zagrebačke Čistoće, i dodao da je taj materijal uglavnom završavao u prirodi ili je skladišten na nelegalan način.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gnjusan zločin Mačku oderala i samljela je u blenderu, a onda je odlučila ubiti mladog inženjera: "Nije to bila reakcija ni greška..."

"Zakonom o obnovi obvezatni smo napraviti ovakvo oporabilište i Skupština je prošle godine donijela odluku da to bude u Resniku. Ovamo će moći doći samo građevinski materijal iz obnove nakon potresa. Sve tvrtke ovamo mogu dovesti besplatno građevinski materijal", rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Ukupna investicija za izgradnju skladišta i oporabilišta je 4,5 milijuna eura, od čega su 1,7 milijuna eura radovi koji su plaćeni iz gradskog proračuna, a ostatak iz EU sredstava za opremu iz Fonda solidarnosti.

Tvrtke će od ponedjeljka moći dostavljati građevinski materijal, a za to će morati imati potrebnu dokumentaciju kao dokaz. Dio tog prerađenog materijala moći će preuzeti i građani.

"Dio ćemo prodavati, a uskoro ćemo objaviti i cjenik", dodao je Tomašević, a onda se osvrnuo i na utjecaj na okoliš i zabrinutost građana vezano za novootvoreni pogon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragični susret Horor na godišnjem odmoru: Bračnom paru zatvorenici oteli jahtu, a njih bacili u more? "Riješili su ih se"

O prosvjednicima

"Ovdje 10 metara od mene je privatna betonara koja je ovdje više od 20 godina i nitko nikada protiv toga nije prosvjedovao, a sada protiv oporabilišta građevinskog materijala koje će manje bučiti i imati manje prašine imate odmah prosvjed jer sve što se želi napraviti u Resniku dočekat će nekolicina Resničana koji će biti protiv. Betonara ne smeta, ali oporabilište smeta", rekao je Tomašević, a onda se osvrnuo i na Centar za gospodarenje otpadom koji se planira u blizini.

Prosvjed u Resniku Prosvjed u Resniku Foto: Boris Kovacev/Cropix

"Osim pročistača otpadnih voda, tu je i glavni odvodni kanal za kanalizaciju cijeloga grada Zagreba, u blizini su i anaerobni digesti, privatna betonara, rezervoari od DIOKI-ja, rezervoari INA-e i sve to nije problem, već centar za gospodarenje otpadom koji će biti po zadnjim standardima. Očito je tih 15 prosvjednika protiv bilo čega što ima veze s otpadom", zaključio je i dodao da se nisu bunili kad je bivša gradska vlast izabrala upravo tu lokaciju za centar za gospodarenje otpadom.

Tomašević je objasnio i kako će kontrolirati da se radi o poslijepotresnoj obnovi

"Morat će se dokazati da se radi o materijalu o obnovi, neće moći nitko drugi odlagati", dodao je, a Vić je dodao kako se ovdje neće moći odlagati šuta, već je Grad za to namijenio odluku kojom svaki građanin besplatno može na reciklažno dvorište dovesti do 200 kilograma šute godišnje.

Tomašević je, odgovarajući na pitanja novinara, još rekao kako nitko nije dao bolju lokaciju od te u Resniku za Centar za gospodarenje otpadom, dok je prosvjednicima poručio da svoje nezadovoljstvo izraze HDZ-u koji je glasao u Gradskoj skupštini za tu lokaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene