Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pošiljka stigla u Kinu

'Toksični otpad' iz Srbije zapravo nije ni bio otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je da sporna pošiljka iz Srbije, za koju se isprva posumnjalo da je toksični otpad te da je jedan njegov dio završio u Jadranu, uopće nije otpad.

Poput bombe je nedavno odjeknula informacija da je u Jadranskom moru možda završio toksični otpad iz Srbije koji izaziva leukemiju, no epilog priče je da, barem prema Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, ništa opasno nije završilo u Jadranu, a sporna pošiljka iz Srbije zapravo nije ni bila otpad.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području" Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

U današnjem priopćenju, Ministarstvo ponavlja prijašnju informaciju da je putem inspekcije zaštite okoliša službeno kontaktiralo nadležna tijela u Hrvatskoj te Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Srbiji.

>> Ministarstvo: Što se dogodilo s otpadom koji je iz Srbije došao u Hrvatsku?

'Nakon prikupljanja i službene potvrde relevantnih podataka o kopnenom i pomorskom transportu, utvrđeno je da je sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila hrvatski teritorij te da je, zaključno s 29. srpnjem, stigla na odredište u luku Huangpu/Nanyang u Kini', piše u priopćenju.

Nova je informacija da je inspekcija zaštite okoliša završila s utvrđivanjem dodatnih činjenica vezanih uz karakteristike i porijeklo izvezene robe, s obzirom da se u medijima navodilo da je možda lažno deklarirana.

'Na temelju službene dokumentacije utvrđeno je da, tijekom obavljenog prometa i izvoza, roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao nusproizvod iz procesa dobivanja željeza – cinkov oksid, elektrofilterska prašina (zinc oxide compounds), koji se koristi kao sirovina za dobivanje cinkovog oksida. Deklariranje robe obavila je Carinska laboratorija Uprave carina Republike Srbije na temelju analize uzoraka ovlaštenih institucija. Slijedom toga, utvrđeno je da je roba ispravno deklarirana i da se, kako je navedeno u pratećoj dokumentaciji, radi o sirovini koja je neopasna za prijevoz kopnom i morem po internacionalnoj ADR/IMO klasifikaciji, te da nema osnova za tvrdnju o lažnom deklariranju', zaključuje Ministarstvo zaštite okoliša u danas objavljenom priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene