Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, na korak je do trećeg mandata, a danas je, uz kritike oporbe, dobio blagoslov saborskog odbora za pravosuđe.


HDZ i koalicijski partneri su za Bajića, dok ga SDP optužuje da odrađuje po nalogu vlasti. Bez velikih obećanja ali samouvjereno Glavni državni odvjetnik došao je pred saborski odbor za pravosuđe i spreman je na treći mandat zaredom. 'Nisam nikad ništa unaprijed obećavao i ako uzmete transkript od 8 godina isto sam rekao da ću raditi pošteno savjesno i zakonito i tako ostajem i sada', izjavio je Bajić.

Vezani članci Uskoro uklanjanje šatora ispred KB Dubrava - 2 Uklanjaju se šatori ispred KD Dubrava: "Dolaskom cjepiva mi smo postali ti koji krojimo našu sudbinu" Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda

>> 'Očito je Bajić radio samo do jedne granice'

Iza Bajića je osam godina, Vlada kaže uspješnih, jer tu su akcije poput HŽ-a, Podravke, HAC-a i ostale, koje to dokazuju. Za njih su pojašnjavaju zaslužne okolnosti, poput izmjene zakona o kaznenom postupku, no glavno je pitanje je li Bajić mogao i više. 'Za više treba imati instrumente partnere i društvenu klimu, ili da kažemo izravnije političku volju', ističe ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Politički utjecaj kao ključ Bajićevog rada

Svoje tumačenje političke volje ima i oporbeni SDP. 'Tvrdim da je dakle politički utjecaj bio ključan u radu glavnog državnog odvjetnika', tvrdi Boris Šprem. 'Nema koincidencije, ili ima koincidencije s vrlo ažurnim radom državnog odvjetnika, s odlaskom Ive Sanadera s funkcije predsjednika Vlade', dodaje Josip Leko. No, Sanadera ministar i državni odvjetnik ne spominju.

I dok SDP, koji je Bajiću dao prvi mandat i podupro drugi, sada kaže 'Ne', izabrani predsjednik, na njegovoj je strani. 'Tko god bude izabran pa i Bajić neka stisne gas do daske i da bude puno boljih rezultata', zaključio je Ivo Josipović.