Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječna dob zastupnika izabranih u deveti saziv Hrvatskog sabora je 48 godina, a zastupnica 45, dakle nešto su mlađi od kolega iz prošlog, osmog saziva, pokazuje statistika Državnog izbornog povjerenstva (DIP).


U prošlom sazivu, prosječna dob zastupnika bila je 49, zastupnica 48 godina.

Vezani članci Hrvatski sabor, ilustracija Sabor odlučio: Rekli su "ne" prijedlogu Zakona o pobačaju Miro Kovač i Vesna Pusić Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje"

Najmlađi zastupnik devetog saziva je Marin Škibola (1991.) iz koalicije Živog zida, najstariji Kažimir Varda (1944.) iz Narodne koalicije. Najmlađa zastupnica je Marija Puh (1985.), najstarija Vesna Pusić (1953.), obje iz Narodne koalicije.

Najveći broj izabranih zastupnika, njih 58 od ukupno 151, u dobi je od 40 do 50 godina, samo dvoje zastupnika ili 1, 3 posto mlađe je od 30 godina. Više od 60 godina ima čak 14 zastupnika (9, 3 posto).

Podsjetimo, u prošlom sazivu Saboru, najmlađi zastupnik bio je predsjednik Živog zida, Ivan Sinčić. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju