Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO IMA PRAVO NA KARTICU?

Naš novac trošili na iće i piće, putovanja i privatna druženja. Evo liste političara koji su zbog toga završili pod istragama i na suđenjima

Aktualno Galerija Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr Nataša Novaković Nataša Novaković Foto: DNEVNIK.hr Marijana Petir Marijana Petir Foto: DNEVNIK.hr +0 Plaćanje karticom Galerija 1/4 >>
Česte su prijevare političara koji proračunski novac potroše na "iće i piće", putovanja i privatna čašćenja. Posljednji u nizu je osumnjičen zagrebački župan Stjepan Kožić, ali nije jedini. Detalje ima reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

S Markom iz američkog veleposlanstva ministar Davor Božinović popio je kavu, ali nije počastio. Na pitanje u kojim slučajevima koristi poslovnu karticu, šaljivo odgovara: "Samo kad mi žena dopusti, a ovu službenu nemam." 

Osim ministara, prema odluci Vlade počastiti poslovne partnere smiju premijer, potpredsjednici, zamjenici ministara, glavni tajnik, predstojnik ureda premijera i državnog ureda. Ministar obrane vratio se iz Bruxellesa, čini se, bez peglanja kartice.

"Navečer ako sjednete na neku večeru i idete spavatI, nije vam bilo previše prostora za nekakvo druženje", kaže ministar obrane Mario Banožić. Službenu kreditnu karticu ima.

"Još nikad je nisam provukao da se tako izrazim, svi troškovi koji idu plaćaju se temeljem predujma koji podignem na službeni nalog isto tako ih razdužite računom i jednostavno nemam priliku niti potrebu je koristiti i nikad nisam gledao priliku da je službena kartica neko sretno rješenje kad je dužnosnik ima ako nije upotrijebljena u prave svrhe", dodaje Banožić.

Nesretno rješenje iskusio je na svojoj koži bivši ministar Marko Pavić. Sedam tisuća kuna potrošio je na parfeme i vina za EU dužnosnike, tražio povrat troškova, na kraju je protokolarne poklone platio iz svog džepa, a Povjerenstvo ga kaznilo s pet tisuća kuna. I nije jedini.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković je rekla: "Imali smo predmete i kupovine na privatnu karticu i traženje refundacije nekakvih osobnih poklona, pa smo imali korištenje službenih auta koje dužnosnik ima na 24 sata u privatne svrhe."

Problem je i što podaci - kako se i koliko troši nisu dostupniji građanima

Novaković dodaje: "Jedino kad se pojavi neka sumnja tada se zapravo javnost može pitati tko je to platio i može se početi istraživati određenu situaciju."

A pod istragama i na suđenjima završio je cijeli niz političara na vlasti. Bivša županica Marina Lovrić Merzel i zbog trošenja na rođendane i svadbu.

"Vjerujem da će provjeriti račune koje imam, a na kojima stoji da je kupila 1500 jaja", rekla je Marijana Petir u lipnju 2009. godine.

Da se okoristio za 64 tisuće kuna sa službene kartice nepravomoćno je osuđen i bivši ministar kulture, a s gotovo istim optužbama suočila se i njegova prethodnica Andrea Zlatar Violić. Načelnik Škabrnje optužen je za peglanje općinskih kartica na restorane, obuću i odjeću.

Bivši načenik Škabrinje, Nediljko Bubnjar rekao je u travnju 2018: 12.4.2018. "Znam da je 100 posto dokazivo da se nitko nije okoristio i da su svi novci utrošeni za korist Općine."

Računovodstva po državnim upravama moraju kontrolirati sve te troškove, odgovaraju nam iz Ministarstva uprave. Doznajemo da službenu karticu nemaju ni premijer ni predsjednik Republike. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene