Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriteriji nisu isti za sve

Tko je sve među poslodavcima koji su tražili pomoć? "Bacate novac iz helikoptera pa vam koji put padne krivo"

Davor Huić iz Udruge Lipa
Davor Huić iz Udruge Lipa DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Huić iz Udruge Lipa Davor Huić iz Udruge Lipa Foto: DNEVNIK.hr Fotoradnja, ilustracija Fotoradnja, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Novac u rukama, ilustracija Novac u rukama, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac na bankomatu, ilustracija Galerija 1/4 >>
Koliko je gospodarstvo pogođeno govori i broj poslodavaca koji su tražili pomoć države kako im radnici ne bi završili na burzi. Među njima ima i velikih i malih, a kriterij nije bio isti za sve.

Biljana Gabela, vlasnica fotoradnje, jedna je od mnogih poduzetnika koji bez pomoći države ne bi izdržali.

Pročitajte i ovo Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Slaže se i ministar pravosuđa Sudski spor traje dovoljno dugo da tvrtka propadne: "To je apsurd. Nema sigurnosti, ne otvaraju se radna mjesta" Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Stalna borba s birokracijom Hrvatsko poduzetništvo je i dalje na europskom začelju: Proces koji se drugdje rješava u par klikova kod nas traje tjednima

"Odgodilo nam se sve: i krizme i krštenja i pričesti, vjenčanja su odgođena, a neka pomaknuta i za sljedeću godinu", rekla je.

Nije čekala ishod, već iskoristila novčanu potporu za sebe i djelatnicu: "Potpora nam je došla super jer u stvari s tim smo uspjeli isplatiti plaću da bismo mogli preživjeti, a sad očekujem i za četvrti mjesec."

Da bi u tjednima izolacije isplatio plaće, i vlasnik jedne zadarske suvenirnice učinio je isto.

"To je nakako bezbolno prošlo, s manjim minusima, a ovaj period koji dolazi neće biti jednostavan. Nema letova, nema kruzera, nema gostiju, granice su zatvorene, i sad je upitno uopće kako početi, kome otvoriti s koliko djelatnika početi", rekao je Mladen Malta.

Gotovo svaka velika tvrtka pogođena krizom posegnula je za financijskom injekcijom. I velikoj DIV Grupi isplaćen je "državni minimalac" od 3250 kuna. Nešto više od dva milijuna kuna za jednu trećinu radnika, ali i administraciju, njih gotovo 700.

"U drugom slučaju mi bismo morali primjeniti druge metode: smanjiti troškove i drastično smanjiti broj zaposlenih, čak i neke pogone zatvoriti, što bi bilo daleko daleko gore. Nama su isporuke smanjene, priljevi smanjeni i to je najteži oblik svega", rekao je Darko Pappo, član Uprave DIV-a.

Glavni kriterij za pomoć bio je pad prometa od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, što su zadovoljili i puno veći kapitalci među poduzetnicima. Iako se činilo da naftaši prkose koroni, u Croduxu u vlasništvu Ivana Čermaka kažu da zbog pada poslovanja bez te nadoknade ne bi mogli. Uvjeti krize teški su i za druge.

"U pitanju je primjena načela solidarnosti i pravičnosti, načela kojima se vode sve demokratske države kod participiranja u šteti nastaloj oštećenicima, ne zbog radnji za koje su oštećenici odgovorni, nego zbog štete koje su posljedica odluka državne vlasti", smatra Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa.

"Bacate novac iz helikoptera pa vam koji put padne krivo"

Davor Huić iz Udruge Lipa tvrdi da bi država ljudima na burzi i trebala ovako davati novac.

"Država kaže: 'Nemojte na burzu, mi ćemo ta tri mjeseca platiti plaće i onda kad krene ponovo se možete uštekati.' To je cijela filozofija, nema tu razlike između velikih i malih. Plaće su isplaćivane onakve kakve već jesu. Ako je netko imao plaću 7000 kuna, ona mu je isplaćena, možda je smanjena za 500 ili tisuću kuna, ali u tom slučaju je trebalo napraviti promjenu ugovora", rekao je Huić.

Problema su imali i odvjetnici, pa je tako i među njima Hanžekovićev ured. Kažu da su za svoje zaposlenike dobili 416 tisuća kuna.

"U trenutnoj situaciji u kojoj dijelimo sudbinu velikog broja kolega odvjetnika, ali i ostalih poslodavaca, suočavamo se s intenzivnim neizvjesnim okolnostima i ishodima, te su mjere potpore Vlade RH od velikog značaja", stoji u izjavi Odvjetničkog društva Hanžeković.

I firme nekih glazbenika čije je nastupe korona utišala nalaze se službeno objavljenom popisu onih koji su tražili isplatu na svoje račune. O tome smo im poslali upite, ali njihov je komentar izostao.

Mjere Vlade za SDP nisu dovoljne: "Što je sa svim onim ljudima koji će nakon krize patiti? Mislim da je tu trebalo biti puno agresivniji, baš kao što su radile druge zemlje u okruženju", rekao je SDP-ov Branko Grčić.

"Ova mjera koju je Vlada odabrala je grublja. Bacate novac iz helikoptera pa vam koji put padne krivo, ali gruba je zbog brzine. Da nije jako fino razlikovala one kojima stvarno treba i onda su se tu provukli možda neki koji nisu toliko opterećeni", rekao je Huić.

A na takve bi uoče li nepravilnosti trebale reagirati Porezna uprava i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene