Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne ploče na bolnici Jordanovac

Tisućama bolesnika prijeti rak zbog azbestnih ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisućama pacijenata koji se liječe u Klinici za plućne bolesti Jordanovac prijeti mogućnost da se razbole od teške bolesti pluća azbestoze ili čak raka.

Osim bolesnika u opasnosti su i svi oni koji tamo rade poput liječnika, medicinskih sestara, kuhara i portira. Razlog tome je što je bolnica koja je specijalzizirana za bolesti pluća gotovo cijela prekrivena azbestnim pločama koje su zabranjene u Europskoj Uniji, piše Jutarnji list.

Azbest ne može naškoditi zdravlju ako njegove čestice ne lebde zrakom, ali kada se stare ploče počnu urušavati opasnost za ljude postaje sve veća. Sudski vještak je pronašao niz puknuća iz kojih svakodnevno izlaze milijuni opasnih čestica.

Pročitajte i ovo Nogometni spektakl u Pločama - 3 Nogometna euforija Nogometni spektakl u Pločama: "Da smo ih imali, mogli smo prodati 10 tisuća ulaznica" Slika nije dostupna Prijetnja iz Slovenije Slovenski azbest prijeti Hrvatskoj

>> Gotova sanacija azbestnog otpada u Vranjicu

Da je azbest problem potvrdio je i ravnatelj klinike Ljubomir Pavelić. 'Sve je više karcinoma i imali smo jako puno pacijernata koji su dobili razne karcinome radeći s azbestom. No na žalost nalazimo se u realnosti kakva jest. Iskreno se nadam da će taj problem biti riješen', rekao je ravanatelj klinike.

Ministar Darko Milinović najavio je kako će sa slijedećom proračunskom godinom znatna sredstva biti uložena u bolnicu, odnosno kirurgiju i centar za transplantaciju, a tada će se razmišljati i o saniranju tog problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene