Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji ispraćaj

Tijelo hrvatskog alpinista koje je 39 godina bilo pod ledom konačno vraćeno u Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je 39 godina bilo zarobljeno pod snijegom i ledom, tijelo davno nestalog alpinista Nenada Čulića vraćeno je u Hrvatsku.

Tijelo Nenada Čulića koje je preko 39 godina bilo prekriveno ledom u Gruziji na ledenjaku pod planinom Ušba, a koje je pronađeno prije nešto više od dva mjeseca, sada je vraćeno u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje U naselju Srednjaci ubijena ženska osoba - 13 Ubijena žena Policija o ubojstvu na Srednjacima: "Jedna je osoba pod našim nadzorom"

U složenom postupku povratka, brige i požtvovanja obitelji Čulić, prijatelja iz HGSS-a, njegovog Planinarskog društva Mosor i Hrvatskog planinarskog saveza, veliku pomoć pružile su lokalne i gruzijske vlasti, naše veleposlanstvo u Ateni koje pokriva područje Gruzije te Croatia Airlines, priopćeno je na stranicama HGSS-a.

Podsjetimo, Čulić je s još trojicom hrvatskih alpinista 24. srpnja 1974. godine smrtno stradao u velikom ledenom odronu prilikom uspona po smjeru 'Križ Ušbe'. Tom prilikom tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su nakon nekoliko dana dok su tijela Viktora Tabakovića i Nenada Čulića ostala duboko pod tisućama tona leda.

>> Kavkaz: Pronađeno tijelo hrvatskog alpinista stradalog u lavini prije 39 godina

Prije dvije godine jedan je češki alpinist naišao na Ćulićevu čuturicu sa oznakom GSS-a stoga je u ljeto 2012. godine organizirana četvoročlana ekspedija HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza, koja je prilikom pretraživanja ledenjaka pronašla čak tri tijela davno stradalih alpinista i sve su ih spustili u dolinu. Prema opremi i nakon DNA analize tim dr. Šimuna Anđelinovića iz KBC-a Split, tada je nepobitno utvrdio da jedno tijelo pripada davno nestalom hrvatskom alpinistu Viktoru Tabakoviću, a nedugo nakon toga njegova je obitelj iz Mestije gdje je sahranjen organizirala prijevoz tijela u Hrvatsku. No tada tijelo Nenada Čulića nije bilo nađeno, iako je oko tog lokaliteta pronađeno nekoliko dijelova penjačke opreme koji su nesumljivi pripadali nastradalim hrvatskim alpinistima iz te davne 1974. godine.

Ipak, na molbu GSS-a tamošnji su alpinisti nastavili pratiti to područje što je rezultiralo krajem kolovoza pozivom HGSS-u, da je skupina rumunjskih penjača ugledala tijelo koje po poziciji na ledenjaku može pripadati Nenadu Čuliću.

Posljednji ispraćaj koji je istovremno i njegov konačan povratak u Hrvatsku održat će se u četvrtak 10. listopada u 16:15 sati na gradskom groblju Lovrinac. Nakon ispraćaja održat će se komemoracija. Od njega će se oprostiti obitelj, prijatelji, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele Hrvatske, njegovog planinarskog društva Mosor, brojni članovi planininarskih i alpinističkih društava i Hrvatskog planinarskog saveza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene