Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska u VS

'Terorizam postao dio naše svakodnevice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u govoru se, u tematskoj raspravi Vijeće sigurnosti UN o terorizmu, zauzeo za jačanje globalne solidarnosti, povjerenja i univerzalnosti u borbi protiv globalnog terorizma, uz okretanje dubljim uzrocima terorizma i davanje središnje uloge UN-u u toj borbi.

Kritizirajući pretvaranje borbe protiv terorizma u 'neku vrstu isključive nadležnost jedne zemlje' ili skupine zemalja koje je ona vodila, kao i 'način na koji je vođena' ta borba, Mesić je ocijenio da terorizam od 11. rujna 2001. nije oslabio, već je postao 'pratiteljem i dijelom naše svakodnevice'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hitna sjednica Vijeća sigurnosti 'Izraelska akcija jednaka je piratstvu i banditizmu' Slika nije dostupna Upozorio Ban Ki-Moona Tadić u UN-u: Mesićeva izjava mahanje je sabljom

Jedini pravi odgovor na pitanja kako se suprotstaviti opasnosti što ju terorizam predstavlja za međunarodnu sigurnost, po Mesićevim riječima, leži u 'okretanju njegovim dubljim uzrocima, odnosno u forsiranju politike razvoja, u pojačanim naporima za uspostavu ravnopravnih međunarodnih odnosa, u demonopoliziranju borbe protiv terorizma, u njezinoj univerzalnosti na osnovi ponovno uspostavljene međunarodne solidarnosti i povjerenja'.

>> Tematska rasprava započela Mesićevim obraćanjem

'U tome vidimo ključnu ulogu Ujedinjenih naroda...UN mora biti mjesto iz kojeg će se barem u političkom smislu, koordinirati svi napori da se najprije suzbije, a onda i iskorijeni terorizam u svijetu, odnosno da ga se svede na incidentnu pojavu', naglasio je.

On je naglasio da je protiv mirenja s terorizmom kao neizbježnim zlom svijeta u kojem živimo, podsjetivši na našu odgovornost prema budućim naraštajima.

Inzistiranje na vođenju borbe protiv terorizma na dva kolosijeka, kroz djelovanje sigurnosnog aparata ali i rad na ukidanju dubljih uzroka, poput 'siromaštva i beznađa' iz kojeg se regrutiraju fanatici i teroristi, preduvjet je za uspješno vođenje borbe i pobjedu nad terorizmom, rekao je hrvatski predsjednik.

'Republika Hrvatska ponavlja svoje čvrsto uvjerenje da samo primjenom sile, ma kako ona nužna i nezaobilazna bila, neće biti moguće na dugi rok riješiti ništa. Jednostranim pristupom borbi protiv terorizma također se ništa ne rješava, kao ni preventivnim djelovanjem izvan UN-a', naglasio je, aludirajući na doktrinu preventivnih udara američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Fokusiranjem na ambijent koji rađa terorizam nikoga se ne opravdava niti gubi iz vida postojanje onih koji s terorizmom pokušavaju ostvariti određene ciljeve, dodao je Mesić.

'Hrvatska želi osobito naglasiti iznimnu važnost poštivanja ljudskih prava i apsolutnu neprihvatljivost njihova ugrožavanja ili ograničavanja pod krinkom borbe protiv terorizma. Baš kao što je neprihvatljivo da se terorizam opravdava pozivanjem na bilo koju vjeru, ili da se s bilo kojom vjerom ili nacijom poistovjećuje', rekao je predsjednik Mesić.

Također je istaknuo kako krize s kojima se svijet suočava, financijska, gospodarska, energertska i kriza hrane, te globalni terorizam upućuju na potrebu stvaranja novih, modernih gospodarskih i političkih odnosa u međunarodnoj zajednici.

U prvom dijelu tematske rasprave Vijeća sigurnosti o terorizmu, predstavnici svih članica Vijeća i drugih zemalja izrazili su priznanje Hrvatskoj za odabir teme i pripremu rasprave, te predsjedniku Mesiću osobno za predsjedanje raspravom.

Rasprava u VS UN doprinos obnovi konsenzusa u borbi protiv terorizma 

Rasprava na Vijeću sigurnosti UN-u je pokazala kako je Hrvatska bila u pravu odabirući za temu terorizam, posebno jer se u međuvremenu dogodio teroristički napad u Mumbaiju, izjavio je Mesić na rubu tematske rasprave Vijeća sigurnosti UN, izrazivši nadu da će ona pridonijeti obnovi konsenzusa u globalnoj borbi protiv terorizma.

'Poslije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., svijet se ujedinio u borbi protiv terorizma, no malo je popustila ta opreznost. Nadam se da će poslije ove sjednice doći do ponovnog konsenzusa u borbi protiv terorizma', rekao je Mesić novinarima.

UN se mora baviti uzrocima terorizma i kada se riješe uzroci, onda će se tek ostvariti pobjeda protiv terorizma, to je naša poruka, naglasio je.

Na pitanje novinara o rješavanju palestinskog pitanja, kao jednog od glavnih generatora islamskog terorizma, Mesić je ocijenio kako se do rješenja može doći jedino pregovorima.

'Načelno bih rekao za Palestince i Izrael. Ovdje se radi o dva prava, pravu Izraela na opstanak i pravu Palestinaca da imaju svoju državu. Ta dva prava mogu se ostvariti samo pregovorima i nikakvim terorističkim djelima, nikakvim bombama, bez obzira s koje strane dolazile', rekao je Mesić.

Hrvatski se predsjednik u sjedištu UN u New Yorku zasebno sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, uz kasniji zajednički ručak.

Nakon poslijepodnevnog dijela tematske rasprave, na kojem će govoriti predstavnici još 20-ak prijavljenih članica UN-a, bit će objavljena Predsjednička izjava o terorizmu, koja će sadržavati usklađena stajališta 15 članica Vijeća sigurnosti UN.

Mesić će se predvečer sastati s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright, danas jednom od vanjskopolitičkih savjetnica novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame i njegovom izaslanicom za susrete sa stranim državnicima u razdoblju do inauguracije 20. siječnja 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene