Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera godine - Slučaj Sanader

Od Božića u Salzburgu, preko Remetinca, do Božića u vili u Kozarčevoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovo dovođenje na optuženičku klupu, neupitno je najveća afera koja je obilježila 2011. godinu.

U prosincu 2010. godine, ono što se već dugo pričalo po koluarima, postalo je i istina. Sabor je skinuo imunitet tada neovisnom zastupniku Ivi Sanaderu, a on je istog dana spakirao kofere i nestao. Raspisana je međunarodna Interpolova tjeralica i sud je u Hrvatskoj Sanaderu odredio jednomjesečni pritvor. Započela je potjera koja je pobudila velik interes javnosti, domaćih, ali i svjetskih medija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kanibalska jazbina Policajci pronašli raskomadano tijelo, muž i žena radili pite od ljudskog mesa Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 5 Detalji suđenja Odvjetnik obitelji ubijene djece u Ribnikaru o suđenju: "Majka je bez empatije i morala, ponaša se kao da je iznad suda"

Ivo Sanader 9. prosinca 2010. na graničnom prijelazu Bregana ušao je u Sloveniju. Odbijao je reći gdje se nalazi, govorilo se da avionom ide do Londona, da se nalazi u Sloveniji ili da se uputio prema Austriji. Zadnja informacija je bila točna i bivšeg premijera austrijska je policija 10. prosinca uhitila u blizini Salzburga.

Nije pružao otpor pri uhićenju, odbacio je sve optužbe koje su mu se stavile na teret te se branio riječima da nije bježao nego da se vraćao u Zagreb. Ivo Sanader iz austrijskog je pritvora poslao pismo na nekoliko europskih adresa u kojem optužio Jadranku Kosor i vrh HDZ-a da su izmislili optužbe protiv njega.

Protiv bivšeg premijera prvo je pokrenuta istraga zbog izvlačenja više od 80 milijuna kuna iz državnih tvrtki preko agencije Fimi medija. Potom je, zajedno s Robertom Ježićem, vlasnikom Diokija i Novog lista, pod sumnjom USKOK-a zbog kupnje jeftine struje od HEP-a. Gdje je učinjena šteta od 6 milijuna kuna. Sumnja se da je Sanader sudjelovao prilikom prodaje Diokijevog zemljišta JANAF-u gdje se šteta penje do 75 milijuna kuna. Osumnjičen je tada bio u slučaju Ine, točnije, plinskog biznisa s MOL-om te uzimanju provizije od Hypo banke. Pod povećalom USKOK- je i kupnja blindiranog BMW-a bivšeg premijera.

Tijekom svjedočenja putem video linka iz austrijskog pritvora Sanader je ponovno odbacio sve optužbe. 'Radio sam za zemlju kako bi osigurao građanima ulazak u Europsku uniju. Sada me hrvatski organi političke vlasti i pravosuđa doslovno gaze. Sve je ovo test za Hrvatsku i za njezine standarde', samouvjereno je rekao Sanader.

Istražitelji odnijeli veliku kolekciju umjetnina

U međuvremenu, zagrebački Županijski sud blokirao je sve bankovne račune Ive Sanadera i njegove uže obitelji te udjele u nekoliko tvrtaka u kojim je bivši premijer suvlasnik. Istražitelji su pretražili i Sanaderovu obiteljsku kuću u Kozarčevoj ulici te zaplijenili i veliku kolekciju umjetnina. Radi se o 30-ak slika koje su USKOK-ovi istražitelji prebacili u Muzej suvremene umjetnosti. Mediji su nagađali kako se u Sanaderovoj kolekciji najvrednije slike Vlahe Bukovca.

Sanader je prvo odbijao izručenje braneći se riječima da u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje. Potom je promijenio stav, povukao uloženu žalbu i pristao na pojednostavljeni postupak izručenja. Nakon osam mjeseci, točnije 18. srpnja, Ivo Sanader prebačen je u Hrvatsku. Dovezen je automobilom pod jakom policijskom pratnjom. Ćelija od 9 kvadrata u ženskom odjelu zatvora u Remetincu čekala ga je spremna. Vidno mršaviji, bivši premijer preko svojih odvjetnika Čede Prodanovića i Gorana Suića iz Remetinca je poručio kako nije u osvetničkoj misiji, već se dobrovoljno vratio i želi uzeti učešće u kaznenim postupcima koji se protiv njega vode već duže vrijeme.

Sanader je poručio kako želi sudjelovati u postupku bez visoke politizacije, prebacivanja krivnje, želi obraniti svoju poziciju i dati protuargumente. Iako su odvjetnici poručivali da se Sanader dobro osjeća, pojavili su se zdravstveni problemi. Gubitak kilograma opravdao se čestim posjetama teretani, a spomenuo se i problem s nogom zbog koje je Sanader primoran koristiti se štakom.

Javnost spekulirala o lošem zdravstvenom stanju

Usprkos velikim medijskom i interesu javnosti, bivšeg premijera nitko nije uspio snimiti nakon njegov dolaska u RH. Pisanja kako je smršavio do neprepoznatljivosti potakla su nagađanja o lošem zdravstvenom stanju.

Nedugo nakon, Ivo Sanader snimljen je kako stiže u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj. Hodao je pomažući si štakom, ozlijeđena noga mu je bila zamotana i na njoj je imao improviziranu udlagu, a na zdravoj nozi imao je mokasinku, Njegovi odvjetnici govorili su kako još uvijek ne znaju točnu dijagnozu te naglašavali kako od bivšeg premijera ne rade žrtvu, već se jednostavno radi o čovjeku kojeg boli noga.

Nakon što su USKOK-ovi istražitelji posjetili Sanadera u Remetincu gdje je on davao iskaz, u kolovozu je podignuta i prva optužnica. Sanadera se tereti da je u ožujku 1995. godine uzeo 3.7 milijuna kuna provizije i tako počinio kazneno djelo zloporabe položaja i počinio ratno profiterstvo pretvorbe i privatizacije. Točnije, optužilo ga se da je za proviziji, omogućio austrijskoj Hypo banci dolazak na hrvatsko tržište.

U rujnu je stigla i druga optužnica. Ona Sanadera tereti da je kao tadašnji predsjednik Vlade RH 2008. godine dogovorio s visokopozicioniranom osobom iz MOL-a da će za 10 000 000 eura poduzeti sve da se uključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će RH MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj u Ini.

Počelo i dugoočekivano suđenje

Suđenje koje se dugo čekalo, napokon je počelo 28. listopada. Sve su kamere bile uprte u bivšeg premijera, koji se, na iznenađenje svih, na prvom ročištu pojavio odjeven potpuno neformalno, bez odijela i kravate, u hlačama i vesti. Oslanjao se na štaku. Ivo Sanader u prvom obraćanju sudu ispričao se zbog načina na koji je odjeven te tvrdio da uopće nije znao da ide na sud, nego je mislio da ide u bolnicu na pregled. Izjavio je da se ne osjeća dobro te se nakon prvog neuspješnog ročišta uputio u KBC Zagreb.

Mnogi su pretpostavljali kako je nemoguće da Ivo Sanader nije znao da ide na suđenje te kako je sve ovo dio njegove predstave. Sanader više nije zračio samouvjerenošću na kakvu smo navikli i njegov cjelokupni dojam znatno je izblijedio. Ipak, na prvom ročištu za kojeg je Sanader znao gdje ide, pojavio se u odijelu. Odmah je odbacio sve optužbe koje ga terete te rekao kako se ponosi onim što je učinio za Hrvatsku.

Sanader je opet u sudnici pokazao samouvjereno ponašanje. Zbog njega ga je sudac Turudić nekoliko puta opomenuo. Upozorio ga je da tužiteljicu Laptoš ne može nazivati 'ona', da ne može pravosudne policajce koristiti kao poštare i preko njih slati poruke svojim odvjetnicima. Sudac je i povisio ton kada mu je bivši premijer, i nakon nekoliko upozorenja, upao u riječ.

Najzanimljivije svjedočenje bilo ono Mate Granića

Do sada najzanimljiviji svjedok na suđenju neupitno je bio Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova, čiji je Sanader bio zamjenik. Granić je jasno izjavio kako je sve poslove vezane za kredit i ulazak Hypo banke na tržište povjerio svoje zamjeniku, Ivi Sanaderu.

U prosincu je stigla i nova optužnica protiv bivšeg premijera Sanadera. USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju. USKOK pretpostavlja da je trgovačko društvo Fimi Media pribavilo imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna

Suđenje do sada najviše rangiranoj osobi hrvatske politike se zakuhava. Što će reći Ivo Sanader, koje će pitanje postaviti i kako na postavljena pitanja odgovoriti, kako će se obući i što će poručiti, svima je interesantno. Hoće li krivnju prebaciti na neke od svojih suradnika i što će se još otkriti, stvari su koje će se iskristalizirati tijekom narednih ročišta.

Izašao iz pritvora uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Krajem godine u velikom suđenju bivšem premijeru dogodio se obrat. Kada je nakon bijega napokon završio iza rešetaka, mnogi su mislili da će tamo poduže ostati. Naime, Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu Sanaderu je produljilo istražni zatvor, ali će on biti zamijenjen jamčevinom u visini od 12,4 milijuna kuna. Sanaderu su određene mjere opreza u vidu oduzimanja putovnice, te se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage. 

Bivši premijer Ivo Sanader 16. prosinca 2011. godine pušten je da se brani sa slobode. 'Sretan sam što ću nakon godinu dana ponovno biti s obitelji kojoj zahvaljujem na snažnoj potpori. Zahvalan sam i prijateljima koji su jamčili za mene. Prijateljstvo ostaje prijateljstvo i nikad ih ne bi iznevjerio', kazao je Sanader po izlasku iz zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene