159205
159205
159205
159205
159205

Jeste li vidjeli Sanaderove Bukovce?

  • , 27.01.2011., 22:01
  • Autor:
  • komentara

Još uvijek nema traga slikama Vlahe Bukovca u vlasništvu Ive Sanadera.

 
 
 
 

Po nalogu USKOK-a policija je raspisala međunarodnu tjeralicu za pet skupocjenih umjetnina, ulja na platnu. Među nedavno zaplijenjenim umjetninama Sanaderovih Bukovaca nema.

>> MUP traži Sanaderove slike Vlahe Bukovca

'Statistički gledano negdje oko 10 posto predmeta za kojima se raspišu potrage se pronađu u svijetu', rekao je Josip Vrbić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Podaci o nestalim slikama sada se nalaze u generalnom tajništvu Interpola u Lyonu. Na taj način svaki antikvarijat, kolekcionar ili aukcijska kuća bilo gdje na svijetu može provjeriti nalazi li se određena slika ili skulptura koju žele kupiti na tjeralici.

Za postojanje Sanaderovih pet Bukovaca otkriveno je nedavno, nakon što je u jednoj zagrebačkoj galeriji pronađen dokument iz kojeg je vidljivo da ih je Sanader posudio za potrebe izložbe. Galeristi znaju vrijednost Bukovca.

Nekih 200.000 eura, možda malo manje', rekao je galerist Robert Kavazović . Bukovčeva djela iznimno su vrijedna. Njegova rodna kuća u Cavtatu još 1974. pretvorena je u muzej, a nakon višegodišnje ratne stanke, zapuštena kuća i namještaj ponovo su obnovljeni. Tada su nađeni njegovi zidni oslici. I danas se ovdje čuva oko 200 slika, crteža, skica i ostalih umjetnina.

Djela Vlaha Bukovca ne može si pruištiti svatko

'Često dobivamo upite za otkupe nekih novo pronađenih djela Vlahe Bukovca. Ova djela koja su ovih dana aktualna s njima se nismo susreli', rekla je Lucija Vuković iz muzeja Vlahe Bukovca u Cavtatu.

Po podacima MUP-a, pala je statistika krađa umjetnina. Najviše se i dalje otuđuju iz kuća i apartmana. A prilikom prelaska granice nevjerojatni su načini domišljatosti koje je otkrila carina. 'Sliku možete premazati drugom bojom koja se lako skida, tako da zavarate carinika na graničnom prijelazu tako da on pomisli da se radi o nekom suveniru, odnosno bezvrijednoj umjetnini, a ispod se nalazi možda vrijedno djelo', rekao je Vrbić.

Djela Vlaha Bukovca ne može si pruištiti svatko. Kupci su obično bogata klijentela. Gdje je nestalo pet skupocjenih umjetnina možda otkrije sam Sanader kad mu u posjet stignu hrvatski istražitelji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se