Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe za mito i ratno profiterstvo

Granić: Sve poslove oko Hypa prepustio sam Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka Ive Sanadera i Zsoltana Hernadija iz restorana Marcellino prihvaćena je kao zakonit dokaz, a svjedok Mate Granić rekao je da je sve poslove oko Hypa prepustio Sanaderu.

Sanaderov nastavak suđenja po objedinjenoj optužnici za slučaj Hypo i Ina-MOL kasnilo je sat i pol zbog lažne dojave o bombi. Sanader je zbog dojave nakratko vraćen u Remetinec, a policija je sa psima pregledala sve prostorije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlučivat će Vrhovni sud Usvojen prijedlog Sanaderove obrane Slika nije dostupna Ima tu svega NA JEDNOM MJESTU Svi propusti zbog kojeg je ukinuta presuda Sanaderu

Sudsko vijeće s predsjedavajućim sucem Ivanom Turudićem prihvatilo je na današnjem ročištu za dokaz snimku iz restorana Marcellino. Podsjetimo, snimka prikazuje sastanak bivšeg premijera sa predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltanom Hernadijem u tom zagrebačkom restoranu. Sanaderova obrana inzistirala je da se snimka ne uvrsti u dokaze jer je smatraju nezakonitom.

'Snimka se ne može upotrijebiti kao dokaz jer je svrha nadzora bila isključivo u svrhu očuvanja sigurnosti osoba i objekta, i zaštita od protupravnih radnji. Zakon limitira uporabu takvog materijala', rekla je Sloković. Tužiteljica Tamara Laptoš navela je da se radi o snimci koja je nastala u javnom prostoru gdje je bila obavijest da je objekt pod video nadzorom.

>> Vlasnik Marcellina: Svi su bili upozoreni na snimanje!

Sud je nakon razmatranja prihvatio snimku kao zakonit dokaz. 'Odbija se prijedlog obrane. Pregledom snimke potvrđeno je da je snimka nastala u javnom prostoru gdje je jasno označeno da se snima', rekao je Turudić. Sud tvrdi da nema mjesta primjeni načela pretežitog interesa i da se radi o video, a ne audio snimci. Također, vlasnik restorana Mario Čerhak će se ispitati, ali ne na okolnosti koju je tražila obrana da kaže zašto nije uništio snimku.

Odvjetnica Sloković je dodala još jednu primjedbu na snimku. 'Očito da se radi o dijelu snimke koja je montirana na određen način, ne vidimo tko odlazi, tko dolazi, to je vjerojatno kako je želio gospodin Ježić. Ne vidi se je li Ježić bio na sastanku. Integralna snimka ima preko dva sata. Ovo je montirani dio koji je problematičan kao dokaz', rekla je Sloković. Tužiteljica Laptoš joj je odgovorila. 'Meni je žao što snimka ne traje duže, no ovakva je pronađena, ne vidi se da je Ježić bio na sastanku, ali podsjetit ću na račune koji su plaćeni karticom Ježića', rekla je Laptoš.

Iako je zbog dojave o bombi i kašnjenju početka ročišta postojala mogućnost da Mate Granić ni danas neće biti ispitan, nekadašnji ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade sjeo je za klupu za svjedoke. Govoreći o financijskom stanju u Hrvatskoj Granić je istaknuo da je država imala loš kreditni rejting i da su kamate hrvatskih banaka bile od 17 do 20 posto.

'Odmah iza Velike Gospe 1994. godine došlo je pismo Alojza Mocka koji preporučuje manju regionalnu banku koja je spremna dati kredit za nabavu veleposlanstva Republike Hrvatske u inozemstvu. Pismo je stiglo na mene kao ministra vanjskih poslova. To je bila inicijativa koju smo svi pozdravili, ja sam odlučio da konzultiram predsjednika Republike. Onda je predsjednik podržao tu inicijativu, jedino ga je zanimalo u kojim bi državama kupili veleposlanstvo', rekao je Granić. Rekao je i da je on predložio, a Tuđman pristao, da njegov zamjenik Sanader obavlja sve poslove u vezi realizacije tog kredita. 'Odlično je govorio njemački, živio je u Austriji pa je bio logičan izbor', rekao je Granić.

Granić kaže da je zamjeniku rekao da uspostavi kontakte. Tjedan dana nakon je došlo pismo namjere od Hypo banke, koje je bilo ohrabrujuće i u kojem je pisalo da su spremni dati kredit, tada su prvi put predstavili svoju banku. Granić je rekao da je tada prvi put čuo za tu banku. Rekao je da je pismo namjere došlo na Ministarstvo vanjskih poslova, donio mu ga je zamjenik i oboje su bili sretni zbog pisma jer je to značilo da će ostvariti cilj. Dogovorio je s predstavnicima banke protokolarni susret gdje su oni ponovili namjere da su spremni dati kredit i izrazili želju da dođu u Hrvatsku i da osnuju tu banku, i oni su politički pozdravili njihov dolazak.

Granić je rekao da je na prvom sastanku bio Kulterer i da su se Austrijancima zahvalili na suradnji te im je rekao da će Sanader nastaviti razgovore s njima. Granić je vidio Kulterera tek godinu dana kasnije, nakon što je kredit odobren i sva procedura završena, a taj je ručak organizirao njegov zamjenik. Granić kaže da su tada njegovi partneri bili ministri vanjskih poslova svijeta, ali je ovo bila prva banka koja je došla, prvi kredit koji je odobren Hrvatskoj. Granić je ispričao da mu je pismo namjere pokazao zamjenik, i da je tada rekao Sanaderu da obavijesti banku da su pismo primili. Rekao je da on osobno nema nikakvu dokumentaciju i tvrdi da je odmah zamjenika zadužio da vodi sve te poslove.

Osim Granića danas je svjedočio i splitski poduzetnik Robert Tafra, za kojeg tužiteljstvo smatra da je upoznao Sanadera s Eugenom Laxom.. 'Eugena Laxu upoznao sam na preporuku prijatelja iz Splita, zanimala ga je povijest', rekao je Tafra. Dao je ponudu da bi mogao dobiti dokumentaciju koja ga je zanimala za knjigu koju je pisao. S Laxom se susretao u hotelu Interkontinental, a sastanak je zakazao Ivan Mužić iz Splita.

'Dogodilo se to 1992. godine', rekao je Tafra. Laxa je, kaže Tafra, bio ugledni hrvatski iseljenik, zanimalo ga gospodarstvo u Hrvatskoj. Rekao mu da je živio u Brazilu i bavio se poviješću, pisao je dosta, a jednom je bio spomenuo da je predsjednik ili počasni predsjednik gospodarske komore Brazila.

Tafra je rekao da su se on i Sanader u Splitu nalazili u restoranu Opatija, u širem društvu, i da su tamo imali priče o ratu, nestanku struje, da nije bilo naoružanja. Tafra je, kako je rekao, tamo spomenuo da će od uglednog iseljenika dobiti određenu povijesnu dokumentaciju. Sanader je tada rekao da bi ga volio upoznati na što mu je Tafra rekao da sutra ima sastanak u Interkontinentalu, gdje je došao Sanader te su se upoznali. 'Razmijenili su telefonske brojeve i to je to što ja znam o tome', rekao je Tafra.

Sanader mu više nije spominjao Laxu, bio je jedan slučajan susret na Britancu, ne zna je li u Zagrebu ili Splitu, samo mu rekao da 'onaj stari je interesantna povijesna ličnost'. 'O nikakvim poslovima nije govorio', rekao je Tafra. Sanader drži da se susret na Britancu s Tafrom, kada mu je Tafra kako je rekao spomenuo Laxu, a time i upoznavanje s Laxom nikada nije dogodio.

Tijekom ispitivanja Tafre Sanader je upao u riječ sucu Turudiću i sudac ga je povišenim tonom upozorio da to ne čini. 'Ne smijete mi upadati u riječ, ovo nije prvi put i zbog toga imam povišen ton', rekao je Turudić.

Iduće ročište najavljeno je za četvrtak u 11 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene