Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić i Rožić uputili otvoreno pismo Sanaderu o ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Rožić, član Zajedničkog odbora Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora i Tonči Tadić, član Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU pozvali su danas u otvorenom pismu predsjednika Vlade Ivu Sanadera da ne pokreće postupak ponovne odgode ZERP-a.

Rožić i Tadić pozivaju Sanadera da "nikako ne pokreće postupak ponovne odgode ZERP-a", nego da vrijeme do 1. siječnja 2008., iskoristi "za pripremu provedbe Odluke Hrvatsko sabora o ZERP-u, te Zakona o Obalnoj straži, kako bi Hrvatska bila u ravnopravnom položaju s našim susjednim zemljama-članicama EU".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sabor sutra o odgodi primjene ZERP-a Slika nije dostupna Na sastanak kod Sanadera Milanović došao iz 'kurtoazije'

U otvorenom pismu, Rožić i Tadić navode kako sa zabrinutošću prate "prijetnje nekih članova Europskog parlamenta i Europske komisije iz Slovenije i Italije o kočenju naših pregovora s EU radi aktiviranja ZERP-a od 1. siječnja 2008.", a osobito stoga što "istog datuma Slovenija preuzima predsjedanje EU-om.

Istaknuvši kako se ti zastupnici i povjerenici "pozivaju na preporuku Europske komisije od 18. lipnja 2004. i na Trilateralni dogovor od 4. lipnja 2004. kojim se navodno Hrvatska obvezala da neće aktivirati ZERP bez pristanka Slovenije i Italije", Tadić i Rožić pišu da Hrvatska ne treba tražiti dopuštenje za aktiviranje ZERP-a.

"Podsjećamo vas da ekološki dio gospodarskog pojasa, odnosno ZERP-a, nije dio Acquisa, tj. europske pravne stečevine, pa stoga nije dio pregovora s EU, niti Hrvatska treba tražiti dopuštenje iz EU za njegovo aktiviranje", pišu Tadić i Rožić, a kao potvrdu toga navode činjenicu "da su Italija i Slovenija jednostrano proglasile svoje ekološke pojaseve u Jadranu nakon navodnog Trilateralnog dogovora, ne konzultirajući pritom ni Hrvatsku, niti EU".

"Još veću zabrinutost" izaziva to što se članovi Europskog parlamenta i Europske komisije protive "našem Zakonu o Obalnoj straži, kojeg također nazivaju 'jednostranim potezom'", upozoravaju Tadić i Rožić ustvrdivši kako je osnivanje Obalne straže nužno.

"Država koja proglasi gospodarski pojas ili njegovu ekološku
komponentu preuzima na sebe odgovornost za ekološku skrb o tom dijelu mora, pa je stoga nužno osnivanje naše Obalne straže", pišu Tadić i Rožić u otvorenom pozivu premijeru Sanaderu da ne pokreće postupak ponovne odgode ZERP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene