Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institut iz Ljubljane ne štedi RH i Srbiju

Tadić i Josipović kao Milošević i Tuđman

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane kritizirao je Sloveniju i Hrvatsku, točnije predsjednike Tadića i Josipovića, zbog njihovog odnosa prema BiH.

U studiji instituta se naglašava kako se sve promjene oko Ustava BiH trebaju realizirati nakon što BiH uđe u NATO te kako se ona treba voditi pod supervizijom SAD-a u Europe, a bez sudjelovanja Hrvatske i Srbije. To se objašnjava činjenicom da je većina kriza u BiH producirana iz njezinog susjedstva.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

'Ivo Josipović i Boris Tadić često ponavljaju političku floskulu o volji naroda u Bosni i Hercegovini, koju su obilato koristili Tuđman i Milošević u vrijeme dvostruke agresije na BiH', navodi se u ocjeni Međunarodnog instituta.  Zaključak je kako bi ključ svih budućih pregovora o BiH bilo izoliranje službenog Zagreba i Beograda od bilo kakvih uplitanja i djelovanja na konstituciju budućih političkih odnosa u BiH.

Ulazak u NATO ključni uvjet

Iz Instituta poručuju kako je ideja, da se međunarodni predstavnici ne trebaju miješati nego se politički predstavnici BiH trebaju samostalno dogovoriti, licemjerna je i dolazi iz Zagreba i Beograda.

Samostalno dogovaranje zapravo znači odstupanje od Daytonskog sporazuma. 'Zbog toga je ključni uvjet za sve buduće razgovore o BiH ulazak te države u NATO. Budućnost i zaštita BiH je skoro isključivo vezana za njeno ubrzano članstvo u ovoj najjačoj vojnoj alijansi na svijetu', stoji u ocjeni Instituta.

Ističe se kako osovina Rusija-Srbija-Republika Srpska želi što više oduljiti ulazak BiH u NATO, a pri tome je najviše kritika upućeno Borisu Tadiću. U studiji stoji kako je Tadićev režim glavni destruktivni faktor na Zapadnom Balkanu te kako njegov režim preko Milorada Dodika radi na destabilizaciji BiH.

Katolička crkva najviše pružila otpor Tuđmanu

Međunarodni institut iz Ljubljane piše kako je Katolička crkva, na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem pružila najveću podršku nezavisnosti BiH i u velikoj mjeri se suprotstavila Tuđmanu u podjeli BiH.

Analitičari upozoravaju na zabrinjavajuće stanje u BiH te ističu kako je nužno da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko donese odluku o smjeni Milorada Dodika.  Iz Instituta poručuju da bi Međunarodna zajednica, pogotovo SAD i EU, trebale sankcionirati Srbiju zbog neizručivanja Ratka Mladića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene