Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je danasu Beogradu kako ni jedna od susjednih zemalja ne smije dovoditi u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da Hrvati u toj zemlji trebaju dobiti institucionalna jamstva za svoju političku autonomiju.


Osim zahtjeva za održanjem cjelovitosti BiH Tadić je rekao kako među političarima triju konstitutivnih naroda u toj zemlji ne vidi 'najmanji zajednički nazivnik' te da će veliku pozornost tom problemu pridati zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Vezani članci Ivana Petrović - 2 Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona" Mislav Bago Komentar Mislava Bage: "Nakon izricanja bilo koje pravomoćne presude domoljubi uglavnom svoj put u slobodu nalaze u BiH, gdje otkrivaju drugu domovinu"

>> Josipović: Dayton okončao rat, treba razmisliti o promjenama

U izjavi koju je dao na sastanku medijskih predstavnika u Beogradu, koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, Tadić je kazao kako će zajedno s Josipovićem upozoriti na probleme u BiH, naglasivši kako to neće činiti kako su to 'činili bivši predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman'.

Komentirajući sve glasnije zahtjeve hrvatskih političara u BiH za nekim oblikom političke autonomije, srbijanski je predsjednik rekao kako hrvatski interesi u BiH moraju dobiti oblik institucionalnih jamstava, ali da nitko ne smije razmišljati o 'odlasku' iz BiH.

'Odlazak bilo kojeg naroda podrazumijeva nastanak novih napetosti'

'Ne smije se ni po koju cijenu dopustiti da Hrvati korak po korak počnu napuštati BiH, a ima mnogo signala koji svjedoče o takvu procesu. Odlazak bilo kojega naroda iz BiH, bilo u ratu ili miru, podrazumijeva nastanak novih napetosti ili sukoba', poručio je.

Podsjetivši kako i međunarodna zajednica želi ustavne promjene u BiH, Tadić je izrazio spremnost sudjelovati u tom procesu, ali ne i spremnost nametati rješenja.

U samoj Bosni i Hercegovini se, dodao je, na kraju mora naći rješenje i svi moraju biti pomagači u tom procesu, ali, kako je rekao, ne smiju se nametati rješenja jer će biti odbijena i neće funkcionirati. (Hina)