Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podpredsjednik socijaldemokratskog kluba zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelj za Hrvatsku, Austrijanac Hannes Swoboda, smatra da Hrvatska mora barem dijelom povući odluke vezane za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas i dogovoriti se sa Slovenijom o spornim pitanjima.


Swoboda je u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA jučer navečer pozvao Ljubljanu i Zagreb da uskoro upriliče razgovor ministara vanjskih poslova kojim bi se razjasnila sporna pitanja u sporu, kako piše agencija, "o zaštitnom pojasu na Jadranu koji je Hrvatska jednostrano proglasila".

Vezani članci Prometna nesreća u Sloveniji - 5 FOTO Novi detalji užasne nesreće u Sloveniji, preminulo troje ljudi: Policija otkrila krivca za tragediju Miro Cerar (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Cerar u Washingtonu: "Hrvatska ne poštuje vladavinu prava, to je loš signal za cijeli Balkan"

Opasnost zastoja u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU "sigurno postoji", smatra Swoboda, koji je istodobno upozorio Sloveniju da pazi na svoje postupke. "Slovenija mora paziti da kao predsjedavajuća ne bude prikazana u krivom svjetlu". 

Odnosi dvaju susjeda ne smiju patiti zbog toga spora, ocijenio je Swoboda.

Smatra međutim da rješenje nije moguće ako Hrvatska barem dijelom ne povuče dosadašnje mjere.

Swoboda je u istom razgovoru stao u obranu Slovenije nasuprot kritika zbog postupaka prema SAD-u u slučaju Kosova.

"Pozitivno je da se u ovom slučaju razgovara s predsjedništvom EU i ne dovodi do svršenog čina", izjavio je.

Sjedinjene Države donedavno su vršile ogromni pritisak u pitanju priznanja Kosova a nisu isključivale ni mogućnost jednostranog postupka, podsjeća agencija.

"Mora se uzeti u obzir da je i Slovenija bila mišljenja da sve ide u smjeru neovisnosti", rekao je Swoboda, podsjećajući da i većina država EU zastupa to mišljenje.

Objavljivanje sadržaja razgovora vodećih slovenskih i američkih diplomata o pitanju Kosova "neugodno" je u dvostrukom smislu, smatra Swoboda.

Kao prvo, stvara se dojam da EU postupa u interesu SAD-a, premda je EU vršila pritisak na Washington u cilju suzdržanosti. Kao drugo, zapisnik razgovora američkih i slovenskih diplomata izazvat će "galamu" u Srbiji, objasnio je austrijski političar.

"Ne vjerujem da će nastati trajna šteta za predsjedništvo", ocijenio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju