Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda: Hrvatska mora popustiti u sporu sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podpredsjednik socijaldemokratskog kluba zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelj za Hrvatsku, Austrijanac Hannes Swoboda, smatra da Hrvatska mora barem dijelom povući odluke vezane za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas i dogovoriti se sa Slovenijom o spornim pitanjima.

Swoboda je u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA jučer navečer pozvao Ljubljanu i Zagreb da uskoro upriliče razgovor ministara vanjskih poslova kojim bi se razjasnila sporna pitanja u sporu, kako piše agencija, "o zaštitnom pojasu na Jadranu koji je Hrvatska jednostrano proglasila".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Swoboda: Granične hrvatsko-slovenske sporove riješiti arbitražom ili medijacijom Slika nije dostupna 'EU će pomoći Hrvatskoj da riješi otvorene pitanja sa Slovenijom'

Opasnost zastoja u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU "sigurno postoji", smatra Swoboda, koji je istodobno upozorio Sloveniju da pazi na svoje postupke. "Slovenija mora paziti da kao predsjedavajuća ne bude prikazana u krivom svjetlu". 

Odnosi dvaju susjeda ne smiju patiti zbog toga spora, ocijenio je Swoboda.

Smatra međutim da rješenje nije moguće ako Hrvatska barem dijelom ne povuče dosadašnje mjere.

Swoboda je u istom razgovoru stao u obranu Slovenije nasuprot kritika zbog postupaka prema SAD-u u slučaju Kosova.

"Pozitivno je da se u ovom slučaju razgovara s predsjedništvom EU i ne dovodi do svršenog čina", izjavio je.

Sjedinjene Države donedavno su vršile ogromni pritisak u pitanju priznanja Kosova a nisu isključivale ni mogućnost jednostranog postupka, podsjeća agencija.

"Mora se uzeti u obzir da je i Slovenija bila mišljenja da sve ide u smjeru neovisnosti", rekao je Swoboda, podsjećajući da i većina država EU zastupa to mišljenje.

Objavljivanje sadržaja razgovora vodećih slovenskih i američkih diplomata o pitanju Kosova "neugodno" je u dvostrukom smislu, smatra Swoboda.

Kao prvo, stvara se dojam da EU postupa u interesu SAD-a, premda je EU vršila pritisak na Washington u cilju suzdržanosti. Kao drugo, zapisnik razgovora američkih i slovenskih diplomata izazvat će "galamu" u Srbiji, objasnio je austrijski političar.

"Ne vjerujem da će nastati trajna šteta za predsjedništvo", ocijenio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene