Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan izbjeglica

Kako žive izbjeglice u Hrvatskoj: "Teško mi je, napustio sam sve što poznajem. Ovdje mi je sve strano, ali je moja obitelj sigurna"

Mohamed Malikpour i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Mohamed Malikpour i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mohamed Malikpour i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Mohamed Malikpour i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Farzane Suri (Foto: Dnevnik.hr) Farzane Suri (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Svjetski dan izbjeglica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Svjetski je dan izbjeglica. U ovom trenutku 70 milijuna ljudi, više nego ikada u povijesti, bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. Međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj je od 2015. godine zatražilo 5.913 osoba. 3.957 postupaka je obustavljeno, što znači da su tražitelji odustali od azila ili su jednostavno otišli iz Hrvatske. Azil je odobren za 636 osoba.

U desetak skromnih kvadrata u Porinu boravi bračni par iz Irana. Farzane je umjetnica. Suprug Mohamed Malikpour ona u Hrvatsku su stigli prije deset mjeseci. Nadaju se azilu.

''U Iranu sam studirala grafički dizajn. Tu u Hrvatskoj me slikanje opušta. Kad krenu teške misli, kad mi nedostaje obitelj tada slikam'', rekla je Farzane. Osim što slika ona i šije, sprema modnu reviju, volontira u kreativnoj radionici.

Mohamed uči hrvatski i trudi se govoriti što bolje. ''Ja volim učim jezik hrvatski, ali bilo je težak, teško. Zato što ima puno akuzativ i na primjer idem, išao, ići i došao. Teško. Ali ja volim, volim učim.''

U Iranu je bio kuhar. ''Ako, inshaallah, uzmem, ću uzimati i putovnica... ja volim radim ko kuhar'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trebali ih ukinuti 11. svibnja Austrija će produljiti kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom: Postoji latentna prijetnja terorizma

Pročitajte i ovo Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izbjeglice iz Sirije Reporterka Dnevnika Nove TV iz izbjegličkog kampa u Turskoj: "Jedan pedijatar na 2000 djece, svi rade..."

Azilu se nada i Mohammed Shako koji je prije četiri godine glavom bez obzira s obitelji pobjegao iz okolice Alepa.

''Krenulo nas je troje na put, moja djevojčica je bila jako mala. Sada nas je četvero'', kaće Mohammed Shako iz Sirije.

''Jako je teško kad moraš napustiti svoj dom, prijatelje, obitelj. Kad moraš napustiti sve što ti je poznato. Ovdje mi je sve strano, ali tu je moja obitelj sigurna'', priča on.

Murtada je pak u Hrvatsku stigao sam. Dobio je azil. Obiteljske slike čuva u mobitelu: ''Sada čekam svoju majku. Želio bih da i ona dođe u Hrvatsku. Čekam.''

Svim je ovim ljudima zajednička tuga, strah i neizvjesnost. Daleko od kuće pokušavaju stvoriti novi život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene