Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglice iz Sirije

Reporterka Dnevnika Nove TV iz izbjegličkog kampa u Turskoj: "Jedan pedijatar na 2000 djece, svi rade..."

Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u kampu za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u kampu za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamp za izbjeglice u Turskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Samo 40-tak kilometara od Alepa, u kojem su se vodile žestoke borbe, svoj drugi dom našlo je gotovo 4 milijuna sirijskih izbjeglica. No, nisu svi smješteni u turskim izbjegličkim kampovima. Na samoj granici sa Sirijom, bila je i ekipa Dnevnika Nove TV i uvjerila se u kakvim uvjetima žive te žele li se - uopće vratiti.

Bosonogi i zaigrani, mali Sirijci pobjegli su od rata odrastaju u turskom izbjegličkom kampu. 

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Slika nije dostupna 'Turska je i vaša domovina' Turski predsjednik objavio: 'Javljam dobru vijest'

Jedan u nizu bijelih kontejnera u Klisu, Alijev je privremeni dom. Pobjegao je od samo 40-tak kilometara udaljenog Alepa. 

"Turska nas je ugostila. U Siriji je rat, ne bi bilo pametno vratiti se", rekao je Ali Saka

2011. kada je počeo rat Turska im je otvorila svoja vrata. Sagradila šatorska, ali i kontejnerska naselja poput ovog. Pogled s minareta otkriva pravi mali grad veličine Metkovića.

U njemu je džamija, radionice, bolnice, brojni sadržaji, ovdje se i školuju. Iako jezične prepreke još moraju savladati, čuli su za hrvatsku predsjednicu.

"Grabar Kitarović, Hrvatistan, Srbija, Bosna...", nizao je asocijacije radnik u kampu u Turskoj. 

Ne susrećemo mnogo odraslih muškaraca, oni radno sposobni, kažu u manjem susjednom kampu, u potrazi su za poslom. Pa i na "crno". 

"Od 8 ujutro do 10 navečer su slobodni, mogu izaći van, raditi u polju ili u tvornici", rekao je Mehmet Ozdeniz, upravitelj kampa NIZIP 2. 

No, radi se i u kampu. Žene koje nisu za šivaćim strojem, zaposlene su u praonici. Na čistu odjeću čeka se u redovima. 

Hrana im se dostavlja gotovo svakodnevno. 

U trgovini mogu kupiti namirnice. Svaki stanovnik kampa na svoju elektronsku karticu dobije oko 40-ak dolara mjesečno, što bi im trebalo biti dovoljno za ono najosnovnije. Zatreba li, imaju i liječničku skrb. No za više od dvije tisuće djece koliko ih je iza  žice, brine samo Ahmad - jedini pedijatar u kampu.  

"Uvjeti u ovom kampu su dobri, malo bolji nego u Siriji....", rekao je skromno Ahmad Alnajar, pedijatar. 

Gostoprimstvo i za hrvatskog ministra unutarnjih poslova, koji je svjestan da veliki lideri - problem neće riješiti preko noći. 

"Trajno rješenje je jedino - mir. I da se ti ljudi vrate svojim kućama, ja se nadam da će prevladati razum...", rekao je Davor Božinović. 

Tko zna, možda se netko od njih u turskim izbjegličkim kampovima poželi školovati baš u Hrvatskoj. Kao sada stotinjak njihovih sunarodnjaka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene