Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Globalni problem

Svjetski dan beskućnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Svjetskog dana beskućnika, Hrvatska mreža za beskućnike upozorava da kapaciteti prihvatilišta i prenoćišta, kojih je trenutačno 13 u Hrvatskoj, ne mogu prihvatiti oko 1.000 osoba bez smještaja, kao i da niz gradova još uvijek nema nikakve prostore predviđene za tu namjenu.

U trinaest hrvatskih prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike može biti smješteno 450 osoba, no potrebe su višestruko veće, upozorava predsjednik Mreže Drago Dado Lelas.

Pročitajte i ovo Air Jordan zlatne tenisice prekrasan kraj godine Pronašli tenisice u kanti, a priča iza njih je nevjerojatna: "Bila sam šokirana" Beskućnici u Los Angelesu Istraga u tijeku Serijski ubojica beskućnika hara ulicama Grada anđela? Policija uhvatila sumnjivca

Procjene govore da je minimalno još toliko ljudi baš na ulici, bez ikakvog smještaja, te da je još više tisuća hrvatskih građana koji borave u neadekvatnim uvjetima poput brodova, kamp kućica, bez struje i vode, u podrumskim stanovima i garažama, kaže Lelas.

FOTO I oni su nekad bili beskućnici!

Mreža će ove godine upozoriti da dosta hrvatskih gradova još uvijek nema ni prenoćište ni prihvatilište za beskućnike, te se nizom aktivnosti pridružiti organizacijama diljem svijeta u pokušaju senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Naime, Zakon o socijalnoj skrbi, donesen prije tri godine, definirao je obavezu za velike županijske centre da otvore ili prenoćište ili prihvatilište, no u drugim gradovima to pitanje još nije riješeno. Jedan od njih je i Vukovar, u kojemu će se održati okrugli stol "Prijatelji Vukovara", u organizaciji udruge "Prva inicijativa" i partnerstvu Hrvatske mreže za beskućnike.

Na okruglom stolu će predstavnici Mreže prezentirati primjere pozitivne prakse u zaštiti života beskućnika, kao i mjere koje poduzimaju njihove lokalne zajednice u cilju suzbijanja siromaštva. Razmotrit će se mogućnosti otvaranja prihvatilišta u Vukovaru, a sudionici će posjetiti i donirati tamošnju Socijalnu trgovinu, te obići potencijalnu lokaciju za otvaranje pučke kuhinje u tom gradu.

Održat će se i Dan otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta koja će od 8 do 20 sati biti otvorena za sve zainteresirane građane, institucije, donatore i volontere.

Mreža će danas upozoriti i na nejasnoće kada beskućnici gube zajamčenu minimalnu naknadu, kao i na neprovođenje Zakona o socijalnoj skrbi, koji, kaže Lelas, u pogledu beskućnika često na terenu ostaje samo "mrtvo slovo na papiru". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene