Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Domazet: Nije bilo dvostruke zapovjedne linije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo kazao je svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da u Hrvatskoj vojsci tijekom rata nije bilo dvostruke linije zapovijedanja te da mu je nezamislivo da se kroz suđenje provlači tvrdnja kako nije jasno tko je zapovijedao tom vojnom operacijom.

"Zapovjedna linija bila je jasna - vrhovni zapovjednik, ministar obrane, načelnik Glavnog stožera i operativni zapovjednici na terenu", kazao je Domazet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Norac nastavio pobijati optužnicu Slika nije dostupna Ademi: Za zločine u Medačkom džepu čuo sam od UNPROFOR-a

I zapovijedanje samom oslobodilačkom operacijom je, po njegovim riječima, bilo vrlo jasno. Zbornim područjem Gospić zapovijedao je general Ademi, a njemu su podređeni bili Norac i Mladen Markač, zadužen za specijalnu policiju, rekao je.

U vrijeme akcije Domazet je bio načelnik obavještajne uprave i zadaća mu je, kaže, bila saznati sve o protivniku i vojnim snagama na ratištu.

Kao posebnost operacije Medački džep naveo je prisutnost "treće strane", odnosno UNPROFOR-a. Iako su trebali razoružati Srbe, s njihovog su područja prijetili stalni topničko-raketni napadi na Gospić, što je bio jedan od razloga za planiranje oslobodilačke akcije.

Kao i jučerašnji svjedok umirovljeni general Petar Stipetić, izjavio je da se Hrvatska vojska nikada nije sukobila s pripadnicima kanadskog bataljuna UNPROFOR-a, iako su Kanađani cijelom bataljunu zbog svoje "najveće bitke nakon Korejskog rata" podijelili 800 odličja.

>> Ademi: Domazet zapovijedao akcijom Medački džep

"Nezamislivo je da se ovaj proces vodi iako nitko nije proučio zašto je podijeljeno 800 najviših kanadskih odličja za bitku u kojoj tvrde da su ubili 26 Hrvata", kazao je Domazet koji je siguran da kanadski vojnici nisu ubili niti jednog Hrvata.

"Ako su ubili 26 ljudi, a Hrvate nisu, onda se može zaključiti koga jesu", rekao je, dodajući da se to može povezati s podatkom o stradanju 27 srpskih civila spomenutih u optužnici.

Domazet je ustvrdio da se arogancija i animozitet kanadskih časnika UNPROFOR-a prema Hrvatskoj vojsci mogao vidjeti već prilikom dogovora o povlačenju, nakon uspješno izvedene vojne akcije u kojoj je oslobođeno područje Medačkog džepa.

U tom je bataljunu bilo dosta vojnika srpskog porijekla, a i
unaprijed su bili pripremljeni kompromitirati cijelu akciju i Hrvatsku vojsku. Da je Hrvatska namjeravala ništa skrivati načelnik glavnog stožera Janko Bobetko ne bi osnovao skupinu koja je sve trebala istražiti i u Medački džep pozvao američkog vojnog atašea i njegovog zamjenika, kazao je Domazet, čije svjedočenje na zagrebačkom Županijskom sudu još traje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene