Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijski Veterinarski ured u Donjoj Stubici izvijestio je danas da se na području Krapinsko-zagorske županije pojavila svinjska kuga.


Laboratorijskim nalazom u petak je potvrđeno da se ta zarazna bolest pojavila u jednome dvorištu u Petrovoj Gori, u blizini Lobora, te u Kuzmincu u susjednoj općini Mihovljanu.

Vezani članci Klizište kod Općine Jesenje - 1 Aktiviralo se veliko klizište, kamenje i zemlja zatrpali cestu. Stanovnici u problemu: "Mogli su bar napisati da je zatvorena" Kuga, ilustracija Mrtvi su se zakapali u hrpama, a s bolesnih su ispadali gnojni čirevi. Kako su izgledale i završavale najubojitije svjetske epidemije?

Zato se od danas u krugu od 10 kilometara od naselja Kuzminca i Petrove Gore, prema naredbi Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, to područje proglašava zaraženim i ugroženim od svinjske kuge.

Veterinarski ured na tom je području zabranio promet stokom najmanje osam dana i klanje svinja najmanje sedam dana, nakon čega će se svinje moći klati uz odobrenje veterinara koji će ih prije toga besplatno klinički pregledati. 

Vlasnici obvezatno moraju prijaviti uginuće svinja i bolesne svinje. Veterinari vlasnicima svinja preporučuju da na ulazu u dvorište postave posude s dezinficijensom (2-postotna
natrijeva lužina) za dezinfekciju obuće te da prijave svaki ilegalni transport svinjama na svojemu području.

U ponedjeljak će se na zaraženom području provoditi popis i klinički pregled svinja, a za taj dan u Veterinarskoj ambulanti u Zlataru najavljena je i konferencija za novinare.