Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za običaje

'Svinjokolja se mora zadržati i kad uđemo u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se 'opekla' s europskim propisima o trženju sira i vrhnja, Hrvatska strahuje za još jedan tradicijski običaj - svinjokolju!

Zbog propisa o dobrobiti životinja i higijenskoj ispravnosti hrane, suhomesnati proizvodi, kakve ih sada pripremamo u vlastitim dvorištima, neće se moći prodavati na tržištu. No pripremate li kobasice i čvarke za vlastite potrebe, to ćete moći činiti i dalje. Za vrijeme svinjokolje skuplja se dobra ekipa, a uz odlično meso i još bolje vino baranjsko kolinje može započeti.

Pročitajte i ovo Zimski Wine and Walk - 1 Wine and walk Sve popularniji oblik turizma na istoku Hrvatske: Posjetitelji su oduševljeni Nestaje tradicija svinjokolja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Održavaju je najuporniji Hrvatska tradicija koja je danas postala luksuz i polako izumire

>> VIDEO: Pjesme za sve prilike

>> Prestanimo obilježavati Halloween, slavimo Samhain!

Tradicija pripreme suhomesnatih delicija ovdje se čuva stoljećima. Baš kao i tajna dobre kobasice. 'U nju idu paprika, bijeli luk, a o drugim dodacima ne pričam. Jedino je sol kupljena, sve ostalo je domaće', kaže Laslo Šipoš, a njegovi prijatelji ističu kako je kolinje više od puke prerade mesa. Okupljanje je to obitelji i prijatelja, proslava kraja bogate poljoprivredne godine. 'Bez toga se ne može živjeti. To je kao što se dijete rodi, tako smo povezani za svinjokolju. Ako toga ne bude, zbog čega bi uopće radili cijele godine', pita se Lajoš Kolar.

Za običaje ni nakon ulaska u Europsku uniju nema bojazni. Ovakav način pripreme Europa dopušta, ali samo za vlastitu uporabu. U prodaju, pak, bez deklaracije - neće moći. 'EU će se rasformirati ako nam ne dopuste ovakve stvari, mi ćemo se izboriti da tradicijske običaje zadržimo', kaže Lajoš Kolar. Svinjokolju su zadržali i Rumunji, Bugari, Slovaci. Nekada je puna pušnica bila simbolom blagostanja. U Hrvatskoj je i danas je tako. I bit će.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene