Bez obzira na to pada li kiša ili snijeg, je li hladno ili toplo - mjesec studeni u slavonskim i baranjskim dvorištima uvijek je bio rezerviran za isti događaj - svinjokolju.

Galerija


Studeni je vrijeme kada se priprema hrana za cijelu godinu i dani kada mještani jedni drugima pomažu. U proteklih nekoliko godina i to se promijenilo. Sela su prazna, svinja je sve manje, pa i tradicija svinjokolje izumire.

Vezani članci Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju Bračni par Vrbatović - 2 Umjesto gradskog asfalta za život su odabrali malu seosku općinu: "Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna..."

Tradicionalne svinjokolje drže se još u etnoselu Bocanjevci. U samo jednom dvorištu obradilo se 800 kilograma mesa.

Nije lako skupiti ni radnike. Nekad su svi bili zaposleni i čekali praznik. Danas su sela prazna, a svinjokolja je luksuz.

''Ljudi su puno radili u Belišću, Valpovu, tako da je svih 30 kuća u selu klalo, svaki tri do četiri svinje u ono vrijeme. A sad, tko sad može priuštiti da zakolje jedno ili dvoje, to je uspjeh'', ispričao je Milan Vidošević iz Bocanjevaca.

''Kad bi sve čovjek stavio na papir, nikako se ne isplati, čak ni sam za sebe, ali znaš što jedeš i paziš tako da jedeš zdravo'', rekao je Davor Kruna. Tradicija svinjokolja polako izumire. Odupiru joj se samo najuporniji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.