Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosad su divlje svinje na Lošinju napadale stoku, ali posljednjih dana, kreću i prema turistima. Dolaze pred hotele, na kupališta, šetnice. Namnožile su se, a lovci ih ne love jer tvrde, ne isplati im se. Gradonačelnik traži proglašenje elementarne nepogode.


Divlje svinje ruju turističkim šetnicama, šeću rivom, grobljem i uvalama, dvorištima. 'Ovdje su friški tragovi, jučer ih nije bilo, ali jutros kad sam išao u školu ovdje sam našao evo vidite', pokazivao je Mate Pozerina. Ali gosti Belllevuea nisu bili smireni kao Mate kad su se recepcionarki tužili na susret sa životinjama. 'Ne dao bog da naiđu na žensku sa mladima. Ona će ići braniti mlade, napast će goste', rekao je Jakov Mustać, lovočuvar LD Kamenjarka.

Divlje svinje prase dva puta na godinu od pet do devet mladih. Tako su se od 1986. kad je njih 30 dopremljeno iz Karađorđeva kako bi se razvio lovni turizam, sada nakotile do desetaka tisuća. 'Za dvije godine bit će ih krcati Lošinj, i grad i sve', kaže Mustać. Koncesiju za izlov od županije je dobilo krčko lovačko društvo.

Vezani članci Grčka ukinula karantenu za putnike određenih zemalja Od danas Hrvati mogu putovati u Grčku, no nismo jedini: Ukinuta obvezna karantena za niz zemalja Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

No, lovcima se ne lovi. 'Ja da bi izlovio divlju svinju, moram uporno hraniti 20 dana. 20 dana do pozicije gdje bi je morao hraniti, moram prijeći tisuću kilometara, a to košta. Međutim nitko od društva ili od saveza meni to ne plaća', rekao je Ivan Kapović, iz lovačkog društva Halmac.

Sada Grad traži da mu Županija prepusti kontrolu nad lovom. 'Sazvali smo izvanrednu sjednicu gradskog vijeća na kojoj ćemo tražiti da sa proglasi stanje elementarne nepogode gdje ćemo tražiti akcijski plan izlova tj. od ministra koji može dati nalog da je to štetočina', rekao je gradonačelnik Gari Capelli. Koja jako dobro pliva, pa da se ne bi družila s turistima po plićacima, do ljeta bi je trebalo učiniti dijelom gastronomske ponude.