Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svim osobama koje su nakon 1. siječnja 2009. osuđene za korupciju ili organizirani kriminal može se oduzeti imovina, poručio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović, odgovorivši u Saboru na pitanje HNS-ovca Miljenka Dorića hoće li takvi osuđenici po izlasku iz zatvora zadržati imovinu koju su nezakonito stekli.


Podsjetivši na podatak da čak 97 optužnica Državnog odvjetništva završi presudom, Šimonović je istaknuo da novi Kazneni zakon omogućava da se osuđenicima za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala zaplijeni imovina. To se, naglasio je, ne odnosi samo na imovinu za koju je sud utvrdio kako je stečena nezakonito, odnosno kaznenim djelom koje je dokazano, već i na cjelokupnu imovinu osuđenog.

Vezani članci Ilustracija Što sve posjeduju, koliko novca imaju i primaju: Kako se ministri i ostali dužnosnici provlače kroz rupe u zakonima Ilustracija Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje

Šimonović je pojasnio da su takve osobe dužne vjerojatnim učiniti zakonitost svoje imovine, te da tužiteljstvo, utvrdi li sumnju da je imovina na tzv. treću osobu prebačena u cilju njezina prikrivanja, može zatražiti njezino oduzimanje. Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će visoko izaslanstvo ministarstava obrazovanja i regionalnog razvoja idući tjedan posjetiti Pulu gdje će pokušati iznaći rješenja za obnovu u požaru izgorjele škole na Velom Brdu.

Premijerka najavila posjet Istri

'Vjerujem u konkretne dogovore i pronalazak nekih novih izvora financiranja', poručila je premijerka, najavivši da će i sama uskoro posjetiti Istru te razgovarati o pripremi turističke sezone, pa i kroz rješavanje prometnih problema. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pohvalio se uspješnim početkom državne mature, kojoj se odazvalo 95 posto srednjoškolaca, od kojih čak 99 posto gimnazijalaca, a 92 posto učenika strukovnih škola. Do sada su, izvijestio je, polagali ispite iz psihologije, informatike, sociologije i logike, 'bez ijednog incidenta', a ovih dana slijede i ispiti iz jezika nacionalnih manjina, hrvatskog, engleskog, njemačkog, informatike i fizike. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju