Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šimonović tvrdi

'Svim osuđenima za korupciju može se oduzeti imovina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svim osobama koje su nakon 1. siječnja 2009. osuđene za korupciju ili organizirani kriminal može se oduzeti imovina, poručio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović, odgovorivši u Saboru na pitanje HNS-ovca Miljenka Dorića hoće li takvi osuđenici po izlasku iz zatvora zadržati imovinu koju su nezakonito stekli.

Podsjetivši na podatak da čak 97 optužnica Državnog odvjetništva završi presudom, Šimonović je istaknuo da novi Kazneni zakon omogućava da se osuđenicima za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala zaplijeni imovina. To se, naglasio je, ne odnosi samo na imovinu za koju je sud utvrdio kako je stečena nezakonito, odnosno kaznenim djelom koje je dokazano, već i na cjelokupnu imovinu osuđenog.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Šimonović je pojasnio da su takve osobe dužne vjerojatnim učiniti zakonitost svoje imovine, te da tužiteljstvo, utvrdi li sumnju da je imovina na tzv. treću osobu prebačena u cilju njezina prikrivanja, može zatražiti njezino oduzimanje. Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će visoko izaslanstvo ministarstava obrazovanja i regionalnog razvoja idući tjedan posjetiti Pulu gdje će pokušati iznaći rješenja za obnovu u požaru izgorjele škole na Velom Brdu.

Premijerka najavila posjet Istri

'Vjerujem u konkretne dogovore i pronalazak nekih novih izvora financiranja', poručila je premijerka, najavivši da će i sama uskoro posjetiti Istru te razgovarati o pripremi turističke sezone, pa i kroz rješavanje prometnih problema. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pohvalio se uspješnim početkom državne mature, kojoj se odazvalo 95 posto srednjoškolaca, od kojih čak 99 posto gimnazijalaca, a 92 posto učenika strukovnih škola. Do sada su, izvijestio je, polagali ispite iz psihologije, informatike, sociologije i logike, 'bez ijednog incidenta', a ovih dana slijede i ispiti iz jezika nacionalnih manjina, hrvatskog, engleskog, njemačkog, informatike i fizike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene