Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršili uobičajenu praksu

Svi predsjednici otputovali, Hrvatska ostala obezglavljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su predsjednici Mesić i Sanader još na putu, njihov treći kolega Luka Bebić vratio se iz Poljske kući. I bolje, jer jučer su izbivala sva trojica pa je država, zapravo, bila obezglavljena. Zakon nije prekršen, ali uobičajena sigurnosna praksa jest. Smiju li predsjednici istodobno napustiti državu?

Nekoliko sati Hrvatska je jučer bila bez državnoga vrha. Jedan je bio preko Atlantika, drugi u Crnoj Gori, a treći u Poljskoj. Glavna figura u državi, dok trojica predsjednika lutaju svijetom, bio je potpredsjednik sabora. Kaže nije tu ništa sporno, a nije mu ni teško palo. 'Ja sam eto bio glava države? Čini mi se da to Hrvatska nije osjetila da nema pravih glava', rekao je Šeks.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

Predsjednici države nikome zapravo nisu nedostajali. Medijski su bili prisutni, a država funkcionira i bez njih. 'Čujte, ja bi se zabrinuo da smo bili obezglavljeni sve dok su nam glave bile na ramenima', rekao je Milorad Pupovac, iz SDSS-a. 'Imamo pet potpredsjednika Sabora, jedan od njih sigurno bi mogao obnašati te tri funkcije', rekao je Furio Radin, zastupnik talijanske manjine.

Praksa se treba poštovati

Bez obzira na pošalice zastupnici su uglavnom složni kako se takve stvari ne bi smjele događati. Iako nema zakonske obveze da netko od predsjednika bude u državi, to je uobičajena sigurnosna praksa u svijetu. 'Ovo je očito protokolarna pogreška koja se ne bi smjela događati', rekao je Pupovac. Slično misli i Silvano Hrelja, Iz HSU-a, koji kaže da se takve stvari u jednoj uređenoj državi ne smiju događati. U Hrvatskoj je očito sve moguće. Iako zemlja nije ugrožena i uistinu se ništa ne može dogoditi dok predsjedničkog trojca nema možda bi, poručuju im zastupnici, trebali malo više paziti na rasporede putovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene