Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Parkovi Hrvatske'

Svi hrvatski parkovi objedinjuju se u jedan brend

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Cijela Hrvatska će postati i ostati prepoznata kao nacionalni park Europe', kaže ministar Zmajlović.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović razgovarao je danas na otoku Mljetu s ravnateljima svih 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode o unaprjeđenju upravljanja, dosadašnjim ulaganjima u nacionalne parkove i parkove prirode, te o novim projektima, posebice onima koji su u pripremi za sufinanciranje iz fondova Europske unije (EU).

Pročitajte i ovo Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!" Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati

Sve nacionalne parkove i parkove prirode objedinjujemo pod zajednički brend 'Parkovi Hrvatske', najavio je Zmajlović rekavši kako će novi vizualni identitet omogućiti bolju turističku promociju svih parkova na globalnoj razini pa će, uvjeren je, 'na koncu cijela Hrvatska postati i ostati prepoznata kao nacionalni park Europe'.

U posljednje dvije i pol godine uloženo je više od 200 milijuna kuna u razvoj zaštićenih područja u Hrvatskoj, a u pripremi su projekti s kojima ćemo iznos podići na 800 milijuna kuna i koji će se sufinancirati iz EU fondova, istaknuo je Zmajlović.

Smatra kako će se time omogućiti razvoj koji će koristiti svima - državi kroz podizanje turističke ponude i novih turističkih sadržaja, parkovima kroz dodatne prihode za zaštitu prirode, a lokalnoj zajednici razvoj poljoprivrednih, turističkih i uslužnih djelatnosti.

Podsjetio je kako je u nekoliko posljednjih godina pokrenuto više projekata i osigurano financiranje u većim iznosima nego desetljećima dosad rekavši da, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Hrvatska do 2020. godine iz EU fondova planira povući još 550 milijuna kuna.

Među projektima koji će se realizirati iz EU fondova su, primjerice, projekti uređenja posjetiteljskoga centra u Puljanima i ulaza Lozovac u Nacionalnome parku Krka, vrijedni više od 110 milijuna kuna, izgradnja posjetiteljskoga centra u Krasnom u Nacionalnome parku Sjeverni Velebit, vrijednoga 30 milijuna kuna ili poboljšanje posjetiteljske infrastrukture u Nacionalnome parku Paklenica u vrijednosti od više od 45 milijuna kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je u posljednje dvije godine više novca u zaštitu prirode nego u prethodna dva mandata bivših vlada, istaknuo je Zmajlović dodavši da je Fond, od početka rada 2004. do danas, u zaštitu prirode ukupno uložio 48,6 milijuna kuna, a od toga je nacionalnim parkovima, parkovima prirode i javnim ustanovama za upravljanje prirodnim vrijednostima u zadnje dvije godine dodijeljeno 22,14 milijuna kuna što je čak 71 posto ukupno dodijeljenih sredstava od početka rada Fonda.

Mihael Zmajlović na Korčuli o gospodarenju otpadom

Rekao je da je Fond osigurao i gotovo pet milijuna kuna za izradu dokumentacije za prijavu projekata na EU fondove a upravo taj početni korak - financiranje dokumentacije za prijavu, nekim je parkovima, istaknuo je, dosad bio najveća prepreka za povlačenje sredstava.

Projekte u zaštićenim područjima financira i Ministarstva zaštite okoliša i prirode kroz "Projekt integracije u EU Natura 2000", te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kroz spomenuti projekt u posljednje dvije godine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode te drugim zaštićenim područjima realizirano je 16 projekata ukupne vrijednosti 36,4 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na četiri projekta vrijedna 23,5 milijuna kuna.

U fazi natječaja za radove su pak tri projekta vrijedna 4,1 milijun kuna – projekt izgradnje poučne staze na području ekološke mreže otok Murter od Jezera do Tisnog, poučne staze Imotska jezera-Gaj te postavljanje sustava signalizacije i interpretacije na otvorenom u Parku prirode Telašćica.

U narednome razdoblju, najavio je Zmajlović, planira se uređenje posjetiteljskoga centra u uvali Vrulje u Nacionalnome parku Kornati i posjetiteljske infrastrukture za prezentaciju špilje Vrlovka u Karlovačkoj županiji, a vrijednost ta dva projekta je 3,7 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene