Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekti vrijedni 5 milijuna kuna

Mihael Zmajlović na Korčuli o gospodarenju otpadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je na poziv kolege SDP-ovca i saborskog zastupnika Mladena Marelića posjetio Korčulu, gdje je razgovarao s projektima gospodarenja otpadom, energetskoj učinkovitosti te razvoju otoka.

"Ministarstvo na otoku Korčuli sufinancira projekte gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedne gotovo 5 milijuna kuna. Projektima na Korčuli, kao i ostalim otocima, želimo omogućiti razvoj, našim sugrađanima povećati kvalitetu života, te osigurati čisti okoliš jer je to ključni preduvjet za razvoj turizma od kojega živite", poručio je Zmajlović, čiju izjavu u priopćenju prenosi njegovo ministarstvo.

Pročitajte i ovo Stjepan Kožić Ne biraju se riječi Oštar odgovor Kožićeva stožera Zmajloviću: ''Manipulativan je i očajan kad ovako mijenja mišljenja te gnjusno laže javnosti'' Mihail Zmajlović borba za zagrebačku županiju Zmajlović: "Kožićeva kampanja financirana je javnim novcem, prijavljen je DORH-u"

Na Korčuli se provode projekti gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedni gotovo 5 milijuna, koje sa 55 do 80 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Hrvatska gradi 13 centara za gospodarenje otpadom

Govoreći o uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, Zmajlović je istaknuo da su se nakon desetljeća stagnacije konačno počeli događati značajni pomaci. Kao ključnu promjenu koja je pokrenula stvari smatra promjenu političke volje u mandatu ove Vlade te pružanje partnerskog odnosa županijama, gradovima i općinama kojima se nude stručna pomoć i sufinanciranje projekata. Najveći pokazatelj toga, dodao je, vrijednost je projekata koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojih je u zadnje dvije godine bilo u vrijednosti preko 400 milijuna kuna.

"Da bi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom bio uspostavljen uz uvođenje primarne selekcije i smanjivanje količina otpada, potrebno je sanirati postojeća odlagališta i izgraditi centre za gospodarenje otpadom kojih će u Hrvatskoj biti 13. No evidentno je da je pravi pokretač upravo politička volja da se sustav doista i uvede. A nje u zadnjih desetak godina nije bilo", poručio je Mladen Marelić.

Na otoku Korčuli u tijeku je sanacija odlagališta u Lumbardi, a u pripremi su i sanacije odlagališta u Blatu i Smokvici. U pripremi je i dokumentacija za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje za Dubrovačko-neretvansku županiju. Vrijednost tog centra je preko 300 milijuna kuna, a sa 70 posto sredstava će se financirati iz europskih fondova. Radovi na izgradnji centra započet će do kraja 2015., a Centar će biti otvoren 2018. godine, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene