Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se odluka Senata

Sveučilište u Zagrebu želi povećati školarine, cijena bi mogla porasti za 1200 kuna

Studentica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Studentica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Od iduće akademske godine, 2019./2020., izgledno je kako će studentima Sveučilišta u Zagrebu biti povećani troškovi njihova studiranja, a iz novca koji država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata.

Takva je odluka većinom glasova tijekom prošloga tjedna prihvaćena na sveučilišnom Odboru za proračun i tako definirana pripremljena je za usvajanje na sjednici Senata koja će se održati u utorak, javlja Srednja.hr

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Zajedništvo u teškim vremenima Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri

Svim redovnim studentima koji prvi put upisuju studij ili pak onima koji ostvaruju 55 ili više ECTS bodova po godini (koji su "dali uvjet"), država plaća studij. No redovni studenti koji tijekom akademske godine ostvare manje od 55 ECTS bodova dužni su sami plaćati iznos participacije školarine, sukladno tome koliko su ECTS-ova ostvarili, odnosno, koliko ECTS-ova prenose u novu akademsku godinu.

Cijene participacije školarine, tj. cijenu ECTS-a za te studente određuju fakulteti, no uprava Sveučilišta određuje do kojeg se maksimalnog iznosa te cijene mogu kretati. Tako su primjerice studenti društveno-humanističkih fakulteta (npr. Filozofski fakultet) godinu plaćali 7200 kuna (puni iznos plaćali bi ako bi prethodnu godinu pali, tj. ostvarili manje od 30 ECTS bodova tijekom akademske godine).

Prema odluci koja se sprema za Senat u utorak, ta će cijena porasti za 1200 kuna, odnosno puni iznos participacije školarine za studente društveno-humanističkog područja iznosit će 8400 kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene