Nova, impresivna, zgrada međunarodne zračne luke Franjo Tuđman svečano je otvorena.


Impresivne brojke kojima se može pohvaliti novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman glase ovako:

- 65 000 četvornih metara (4 puta više od dosadašnjeg)
- 5 milijuna putnika
- 8 zračnih mostova
- 30 check-in šalter
- 9 punktova za sigurnosnu provjeru
- 3 000 metara traka za prtljagu
- 1100 parkirnih mjesta
- 331 milijuna eura vrijedna investicija

Vezani članci Sjednica VNS-a Nakon gotovo četiri sata vijećanja stigli su detalji o tome što su zaključili na VNS-u Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković nakon sjednice VNS-a: "Osuđen je napad na Banske dvore, složili smo se da je riječ o djelu s obilježjem terorizma"

Domaći političari ali i francuski dužnosnici, zadovoljni su potignutim.

"Uz međunarodne linije, prekooceanske, siguran sam da će ovakva predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatshe, boljem dojmu onih koji nas posjećuju, daljenjem povećanju broja turista. Očekuje se da ovdje imamo 5 milijuna putnika godišnje", poručio je premijer Andrej Plenković.

"Išlo je uglavnom sve po špagi ali bilo je u samoj gradnji, kao što se to i čini kad su u pitanju veliki infrastreukturtni projekti, da ima određenih poteškoća, ali evo, bogu hvala, sve je završilo na vrijeme", rekao je s olakšanjem ministar prometa Oleg Butković.

Francuski državni tajnik Harlem Désir istaknuo je i nadu u nove francuske investicije u Hrvatskoj.

"Nadam se. Međunarodni terminal zračne luke simbol je onoga što su zajedno radile hrvatske i francuske tvrtke. Ima i drugih projekata u segmentu prometa, održivog razvoja i usluga u kojima su francuske tvrtke zainteresirane sudjelovati", poručio je Désir.

Novi aerodrom - nova cesta

Kada se uputite do nove zračne luke, obratite pozornost na nekoliko stvari , krenite dovoljno rano i nemojte zalutati. Jer put do novog aerodroma, više nije isti.

Krenete li idući tjedan prema zračnoj luci po navici, odnosno starom cestom, možda ćete naići na problem. Jer cesta do tamo postoji. No ona je predviđena za lokalno stanovništvo.

Do novog terminala vodi nova cesta. Do nje možete doći tako da se priključite na obilaznicu u smjeru istok ili jednostavno Domovinskog mosta na čvor Kosnica. Na istom čvoru silazite i kada stižete iz smjera Slavonije. Nakon toga samo pratite znakove.

Iz centra grada, konkretno s trga Bana Jelačića do Aerodroma će biti potrebno oko pola sata vožnje. Ono što će se, vjerujem svidjeti svima koji dolaze s automobilom je ovaj veliki parking s 1100 mjesta. Njegova prednost je što se nalazi odmah pokraj ulaza i mjesta za "check in".